DOLAR 32,5602
EURO 34,8429
ALTIN 2433,752
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tayvan, Çin tehdinine karşı ordusunu büyütmek için kadınları askere alınacak

Çin, demokratik ada üzerindeki askeri baskıyı artırmaya devam ederken, Tayvan ordusu kadınların yedek kuvvet olarak eğitimi için ilk kez gönüllü olmalarına izin vereceğini duyurdu. Tayvan Savunma Bakanlığı’nın kararı, Çin ile artan gerilimin ardından geldi.

Tayvan, Çin tehdinine karşı ordusunu büyütmek için kadınları askere alınacak
18.01.2023 17:00
A+
A-
blank

Tayvan Savunma Bakanlığı, bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren 220 kadın askerin eğitimlere katılmasına izin vereceğini açıkladı. 

blank

Bakanlığın Topyekün Savunma Seferberlik Teşkilatı’ndan Tümgeneral Yu Wen-cheng, kadın askerlerin  bu yıl deneme amaçlı eğitileceğini söyledi.

blank

Tayvan Savunma Bakanlığı daha önce, her iki cinsiyeti de barındırmak için yeterli kapasiteye sahip olmadığından, sadece erkekleri yedek asker olarak eğittiğini açıklamıştı. 

blank

Diğer taraftan Tayvanlı milletvekilleri, kadınları yedek eğitimden hariç tutmanın cinsiyet ayrımcılığı anlamına geldiğini bildirmişti.

blank

ASKERLİK SÜRESİ UZATILDI

Bununla birlikte, geçen yılın Aralık ayında Tayvan, 2024’ten başlayarak tüm uygun erkekler için zorunlu askerlik hizmeti süresini dört aydan bir yıla uzatacağını ve şartın 2005’ten sonra doğan erkekler için de geçerli olacağını duyurmuştu.

blank

PELOSİ’NİN ZİYARETİ VE SÜREGELEN ASKERİ GERİLİM

ABD’nin önceki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ağustos başındaki ziyareti, iki ülke ve Tayvan Boğazı’nın iki yakası arasında gerilime yol açmıştı.

blank

Pelosi’nin ziyareti, Ada’yı topraklarının parçası olarak gören Pekin’in tepkisini çekmiş, Çin ordusu, ziyaretin ardından Tayvan çevresinde askeri tatbikatlar başlatmış, 7 gün süren tatbikatlar adanın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü.

blank

Çin ordusu, ziyaretin ardından ada çevresindeki askeri devriye faaliyetlerini ve Tayvan Boğazı’nı ayıran itibari “orta çizgi”yi geçtiği uçuşları düzenli hale getirmişti.

blank

Pekin, “tek Çin ilkesi”ni vurgulayarak Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler’de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

blank
blank
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.