DOLAR 32,5008
EURO 34,6288
ALTIN 2478,327
BIST 9619,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Lodosun sağlığımız üzerindeki etkileri neler? (Lodos, migren ve sinüzit ağrılarını tetikliyor)

Lodos İstanbul’da etkisini sürdürüyor. Deniz seferlerinde iptallere neden olan lodosun sağlık üzerinde de olumsuz etkileri var. Güneybatıdan esen rüzgar, en çok da baş ağrısına yol açıyor ve bazı insanlar için “kabus” anlamına geliyor. Peki lodosun olumsuz etkilerinden korunmak için ne yapmak gerekiyor? İşte ayrıntılar…

Lodosun sağlığımız üzerindeki etkileri neler? (Lodos, migren ve sinüzit ağrılarını tetikliyor)
19.01.2023 12:21
A+
A-
blank

Yurdun büyük bir bölümünde zaman zaman etkisini sürdüren kuvvetli lodos hayatı olumsuz etkiliyor.

Lodoslu havalarda pek çok insan baş ağrısından şikayet ediyor. Halk arasında “lodos çarptı” şeklinde dile getirilen migren tarzı baş ağrısının en önemli nedeni lodosun yol açtığı hava basınç değişiklikleri. Ayrıca lodosun taşıdığı çeşitli toz ve mineraller de baş ağrısı ve migrenin tetikleyicileri arasında yer alıyor.

blank

Aynı zamanda hormonal dengeyi bozan ve psikolojik sorunlara da yol açan lodosun marifetleri baş ağrısıyla sınırlı değil.

Yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk, çalışma isteğinin azalması, göz kanlanması, ağrı, mide bulantısı, nefes darlığı, uyuşukluk, iştah değişiklikleri ve psikolojik sorunlar gibi şikayetlere de sebep oluyor.

Lodoslu havalarda baş ağrısı yaşayan insan sayısının arttığını belirten uzmanlara göre, bu durumdan korunmanın en etkili yolu ise mümkün olduğunca rüzgara maruz kalmamak.

blank

Lodosun yarattığı hava değişimleri, duyarlı olanları daha çok etkiliyor, bu nedenle özellikle sinüzit şikayeti olanların daha dikkatli olması gerekiyor.

blank

Lodosun olumsuz etkilerinden korunmak için atılacak adımları şöyle özetlenebilir:

– Lodoslu havalarda bere veya şapka gibi başınızı koruyacak bir şeyle örtün. 
– Rüzgarda durmamaya çalışın.
– Banyodan sonra hemen sokağa çıkmayın ve saçınızı iyice kurutun.

blank

– Klimalı ortamlardan kaçının.
– Eğer imkanınız varsa lodos olan günlerde dışarıya çıkmayın.

blank

– Pencere veya kapıyı bile açtığınızda, lodoslu havanın içeri gireceğini ve lodosun etkilerinin eve de yerleşeceğini unutmayın.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.