DOLAR 31,9679
EURO 34,6025
ALTIN 2227,886
BIST 9111,5
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Instagram ve Facebook’tan “meme uçlarına özgürlük” kararı

Meta’nın yeni kararına göre Facebook ve Instagram, transseksüel ve ikili cinsiyete sahip olmayan kullanıcıların paylaşımlarındaki meme uçlarını artık sansürlemeyecek. Hareket, Instagram’ın üstsüz poz veren bir çiftin iki gönderisinin yasaklanmasının insan haklarına aykırı olduğu kararının ardından geldi. Ancak kadın olarak doğan ve kendilerini heteroseksüel olarak tanımlayan kişiler “meme uçlarını özgür bırakamayacak.”

Instagram ve Facebook’tan “meme uçlarına özgürlük” kararı
19.01.2023 10:36
A+
A-
blank

Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in içerik moderasyonu ve sansür politikaları için şirketin “Yüksek Mahkemesi” olarak adlandırdığı bağımsız bir uzmanlar organı olan Meta’nın Gözetim Kurulu, Facebook ve Instagram’a kendilerini transeksüel veya ikili cinsiyete sahip olmayan olarak tanımlayan herkes için meme ucu yasağını kaldırma emri verdi. İkili cinsiyete sahip olmadığını belirten kişiler kendilerini ne kadın ne de erkek olarak tanımlıyorlar.

blank

KADINLAR KARARIN DIŞINDA

Gözetim Kurulu kararında, “Kadın meme uçlarını gösteren aynı görüntü, bir kadın tarafından yayınlanırsa yasaklanır, ancak kendini ikili cinsiyete sahip olmayan tanımlayan biri tarafından yayınlanırsa izin verilir” dedi. 

blank

CİS-GENDER NEDİR?

“Cis-gender” kişi, doğumda kendisine atanan cinsiyeti veya cinsiyeti tanımlayan kişiye deniliyor. Cis, doğumda atanan cinsiyeti ile cinsiyet kimliği eşleşen kişileri ifade ediyor.  Mesela, biri kendisini kadın olarak tanımlıyorsa ve doğumda da kadın olarak atanmışsa ciskadındır. Bu terim transın zıttıdır.

blank

Bununla birlikte kurul, kendilerini transeksüel ve ikili cinsiyete sahip olmayan olarak tanımlayan, üstsüz poz veren ancak meme uçlarını kapatan bir çiftin Instagram’daki iki gönderisine yönelik yasağın kaldırılmasına yönelik yakın tarihli bir karara atıfta bulundu. Instagram, daha önce söz konusu kişilerin fotoğrafını yasakladı. Ancak çift temyizi kazandı ve fotoğraflar çevrimiçi olarak geri yüklendi.

blank

AYRIMCILIK İDDİALARINA YANIT

Önerilen değişiklik ayrıca platformun  eski politikanın cinsiyet-akışkan kullanıcılara karşı ayrımcılık yaptığı yönündeki şikayetlere yanıt olarak geldi.

blank

Meta’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Gözeti Kurulu’nun kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Platformlarımızı herkes için daha güvenli hale getirmeye yardımcı olmak için politikalarımızı sürekli olarak değerlendiriyoruz. 

blank

LGBTQ+ topluluğunu desteklemek için daha fazlasının yapılabileceğini biliyoruz ve bu, uzmanlarla ve LGBTQ+ savunuculuk kuruluşlarıyla çeşitli konularda ve ürün iyileştirmelerinde çalışmak anlamına geliyor” denildi.

blank

KADINLARIN DAHİL EDİLMEMESİ ANAYASAYA’YA AYKIRI

Öte yandan, eskiden lezbiyen ve şimdi transeksüel olan Michel R. Huff, Meta’nın yeni politikasının ABD Anayasası’nın On Dördüncü Değişiklik kapsamındaki Eşit Koruma Maddesi’ni ihlal ettiğini savunarak, kararın heteroseksüel kadınları kapsamamasını eleştirdi.

blank

“GÖĞÜSLER SEKS OBJESİ DEĞİLDİR”

Ruff, “Ciskadınların göğüsleri cinselleştirildi. Ancak göğüsler seks objesi değildir. Göğüslerin asıl amacı çocukları beslemek. Birinin eşit haklarının çıkarlarını bir başkasının potansiyel şehvet dolu patlamalarına karşı dengelerken, bireysel hak ve özgürlüklerimiz galip gelmeli, yoksa diğer yasal korumaları azaltmak için kaygan bir eğimle karşı karşıya kalırız” diye konuştu.

blank
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.