DOLAR 32,5354
EURO 34,8009
ALTIN 2426,025
BIST 9720,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Putin, neden Rus birliklerini sürekli Ukrayna’nın Bakhmut kentine yolluyor? Bakhmut’un Ukrayna-Rusya Savaşı’ndaki önemi ne?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin birinci yıl dönümü gelecek ay tamamlanmış olacak. ABD’ için askeri stratejist olarak görev yapan Tümgeneral Mick Ryan, zaman daralırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in birkaç hafta içinde büyük bir zafer elde etmek istediğini söyledi. Ryan, Rusya’nın birliklerini stratejik olarak çok büyük bir öneme sahip olmayan Bakhmut’u ele geçirme isteğinin ise burasının Ukrayna ordusunun güçlü olduğu bir yer olmasından ileri geldiğini açıkladı. Buna göre Rusya, Donbas’ta sekiz yıldır savunma hattında bulunan deneyimli Ukrayna askerlerini yıpratabilirse savaşta ilerlemesi daha kolay olacak.

Putin, neden Rus birliklerini sürekli Ukrayna’nın Bakhmut kentine yolluyor? Bakhmut’un Ukrayna-Rusya Savaşı’ndaki önemi ne?
19.01.2023 11:21
A+
A-
blank

Rusya’nın Ukrayna saldırıları geçen yıl 24 Şubat’ta başladı. Rusya’nın komşu Ukrayna’yı işgalinin birinci yıl dönümüne sadece haftalar kalmışken, Moskova güçleri savaşta yüksek bedeller ödemelerine rağmen henüz hedeflerine ulaşamadı. 

blank

PUTİN İŞGALİN YIL DÖNÜMÜNDEN ÖNCE BÜYÜK BİR ZAFER İSTİYOR

ABD Genelkurmay Başkanlığı’nda stratejist olarak çalışan emekli Tümgeneral Mick Ryan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in işgalin yıl dönümünden önce büyük bir zafer elde etmek için birliklerini Ukrayna’nın savunma hatlarının güçlü olduğu bölgelere yığmaya devam ettiğini söyledi.

blank

ÇATIŞMALAR SON ZAMANLARDA BAHKMUT’TA YOĞUNLAŞTI

Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmalar, son haftalarda Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesindeki Bakhmut kenti çevresinde yoğunlaştı. Bakhmut’un birkaç kilometre kuzeyinde, Rus kuvvetlerinin ve Wagner Grubu paramiliter örgütüne ait paralı askerlerin dikkatlerini odakladığı daha küçük bir kasaba olan Soledar var.

blank

Ryan, bu kentsel alanların çok fazla stratejik faydası olmadığını ve “Rusya’nın bu kasabalar için  büyük kayıplara” uğradığını bildirdi. Ancak Ryan, Rusya’nın Ukrayna’nın en güçlü olduğu bölgelere saldırmayı seçtiğini belirterek şunları söyledi:

blank

UKRAYNA 8 YIL BOYUNCA BU BÖLGEDE SAVUNMA HAZIRLADI

“Donetsk ve Luhansk bölgelerinden oluşan Donbas, Ukrayna güçlerinin 2014’ten beri Rus destekli ayrılıkçılarla savaştığı yer. Kiev’in burada çok sayıda takviye savunma hattı hazırlamak için sekiz yılı oldu. Savaşta düşmanın en güçlü ve en hazırlıklı olduğu bölgelere saldırmak genellikle tavsiye edilmez. Ancak, Putin’in Ukrayna işgalinin birinci yıl dönümünden önce Rus halkının kayıplarına layık olarak gösterebileceği bir şeye ihtiyacı var. Soledar ve Bakhmut bu fikre uyuyor. Buradaki deneyimli Ukrayna birliklerini zayıflatmak daha sonra onun ilerleyişini kolaylaştırabilir” dedi.

blank

Öte yandan, üst düzey bir ABD askeri yetkilisi geçen hafta Bakhmut civarındaki çatışmanın “gerçekten şiddetli ve vahşi” olduğunu ve iki taraf arasında karşılıklı binlerce top atışının yapıldığını açıkladı. İngiltere Savunma Bakanlığı ise Ukrayna kuvvetlerinin bu hafta Bakhmut’un hemen kuzeyindeki Soledar’dan çekilerek kontrolü Putin’in birliklerine ve Wagner savaşçılarına devrettiğini duyurdu.

blank

“DEĞERLİ BİR ZAFER DEĞİL”

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmayı, Moskova’nın saldırılarının artık “Bakhmut ve çevresine” odaklandığını belirterek, Rusya’nın kasabanın önemini “abarttığını”, bunun savaşın maliyeti göz önüne alındığında değerli bir zafer olmadığını belirtti. 

blank

Diğer taraftan, Brüksel’de savunma bakanları ile konuşan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoană, Putin’in “uzun bir savaşa” hazırlandığı ve askeri ittifakın buna hazırlanması gerektiği konusunda uyardı.

blank

“PUTİN UZUN BİR SAVAŞA HAZIRLANIYOR”

Geoană, “Silah ve mühimmat üretmek için endüstriyel kapasitemizi artırmamız ve kendi stoklarımızı yenilemek için savunma sanayi ile yakın çalışmamız gerekiyor. Bu durum Ukrayna ve kendi caydırıcılık politikamız için önemli” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.