DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gambiya ile Yükseköğretim alanında ilişkiler güçleniyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan başkanlığındaki heyet, yükseköğretim alanındaki ilişkileri güçlendirme hedefiyle Gambiya’ya resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Gambiya ile Yükseköğretim alanında ilişkiler güçleniyor
27.07.2023 12:21
A+
A-

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan başkanlığındaki heyet, yükseköğretim alanındaki ilişkileri güçlendirme hedefiyle Gambiya’ya resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Gambiya Yükseköğretim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Pierre Gomez başkanlığındaki heyetin mayıs ayında Türkiye’ye gelerek, YÖK’te ve bazı üniversitelerde gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından bu kez Türk yükseköğretim heyeti Gambiya’ya gitti.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, YÖK Başkan Danışmanı Büyükelçi Mustafa Türker Arı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuğba Ensari, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tevfik Zeyrek ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar Raşit Alemdar’dan oluşan heyet, başkent Banjul’da, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow tarafından kabul edildi.

 

Ziraat ve Sağlık Başta Olmak Üzere Pek Çok Alanda İş Birliği

Cumhurbaşkanı Barrow, Türkiye’nin Banjul Büyükelçisi Tolga Bermek’in de bulunduğu kabulde, Türk yükseköğretim heyetine, eğitim alanında iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirme taahhüdünde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, çeşitli alanlarda iş birliği fırsatı oluşturan karşılıklı ziyaretler için teşekkür eden Barrow, heyete, daha fazla Gambiyalının eğitilmesine olanak sağlamak için uzaktan eğitim programları uygulamayı önerdi.

Banjul Büyükelçisi Bermek ise, 300’den fazla Gambiyalı öğrencinin şu an Türkiye’de gördüğünü, 180’in üzerinde öğrencinin de Türkiye’den burs aldığını ifade etti. Bermek, önümüzdeki dönemde burstan yararlananların sayısını artırma planları olduğunu da vurguladı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Gündoğan da Cumhurbaşkanı Barrow’a, Türk yükseköğretim sistemi hakkında genel bilgiler aktardı.

Yapılan görüşmede; ziraat, sağlık, deniz bilimi, teknik ve mesleki eğitim, bilim ve iletişim teknolojileri ile araştırma alanında olası iş birlikleri değerlendirildi.

 

Cumhurbaşkanı Barrow’a “Gazi Mecliste O Gece” Kitabı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Cumhurbaşkanı Barrow’a, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaşanılanların anlatıldığı “Gazi Mecliste O Gece” kitabının İngilizce çevirisini takdim etti.

Cumhurbaşkanı Barrow ve Banjul Büyükelçisi Bermek, ziyaret sonrası Gambiya basınına görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Yükseköğretim Bakanı ve Üniversite Yöneticileri ile Görüşme

Heyet, başkent Banjul’da Gambiya Yükseköğretim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Pierre Gomez’e de ziyarette bulundu. Bakan Gomez, ziyarette, geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki tecrübelerinden yararlanmak için Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Türk heyetini de Gambiya’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Gomez, bu programla Gambiya ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek istediklerini, bu iş birliğinin sonucunu merakla beklediklerini dile getirdi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Gündoğan da Türkiye ile Gambiya arasındaki ilişkilerin her düzeyde mükemmel olduğunu, yapılan görüşmelerin sonuçlarının iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından çok verimli olacağına inandığını kaydetti.

Görüşmenin ardından, Bakanlık bürokratları ve üniversite yöneticileri ile heyetler arası toplantılar gerçekleştirildi.

 

Heyet, Üniversitenin Uygulama Alanlarını Gezdi

Daha sonra, başkent Banjul ve çevresindeki kampüsleri gezen heyet, yapımına 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın talimatıyla 1991 yılında başlanan, 1999 yılında tamamlanarak 2001 yılında Gambiya’ya devredilen dökümhane ile atölyelerde incelemelerde bulundu. Uygulamalı Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesine bağlı meslek yüksekokulundaki dökümhanede Gambiyalı öğrencilere ders veren teknik öğretmen Asım Şahin, heyeti yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirdi. Heyettekiler, Gambiya Üniversitesine ait kolej inşaatını da gezerek, ziyaretçi defterini imzaladı

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.