DOLAR 32,585
EURO 35,0064
ALTIN 2464,212
BIST 9884,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Rusya 47 yıl sonra Ay’a uzay aracı gönderdi

Rusya 47 yıl sonra Ay’a uzay aracı gönderdi. Luna 25 insansız uzay aracı Ay’ın yüzeyine yumuşak iniş yapacak ve burada su kaynakları arayacak.

Rusya 47 yıl sonra Ay’a uzay aracı gönderdi
11.08.2023 09:24
A+
A-

Rusya, Luna 25 insansız uzay aracını taşıyan Soyuz roketini fırlattı. Vostoçni Uzay Üssü’nden yerel saat ile saat 09:10’da gerçekleştirilen fırlatma, Rus uzay ajansı Roskosmos tarafından canlı olarak yayınlandı. Uzay roketi, hesaplamalara uygun olarak birkaç dakika içinde atmosferden ayrıldı. Roskosmos Direktörü Yuri Borisov “Fırlatma başarılı oldu” dedi.

blank
Luna-25’i taşıyan Soyuz roketiFotoğraf: Roscosmos/REUTERS

Aracın dört buçuk günde Ay’a ulaşması öngörülüyor. Ancak Borisov, önce ideal bir iniş yeri aranacağını ve uzay aracının 21 Ağustos tarihinde Ay yüzeyine yumuşak iniş yapmasını hedeflediklerini söyledi. Bu tarih daha önce 23 Ağustos olarak duyurulmuştu.

Küçük bir otomobil büyüklüğünde olan ve Ay’ın güney kutbuna inecek olan aracın burada su arayacağı ve toprak örnekleri toplayacağı belirtiliyor.

blank
Luna-25’i taşıyan Soyuz roketiFotoğraf: Sergei Savostyanov/TASS/dpa/picture alliance

Luna-25, Rusya’nın 2040 yılına kadar Ay’da bir uzay istasyonu kurma hedefiyle başlatılan uzay programı kapsamında fırlatıldı. Ay’a gönderilen bir önceki araç olan Luna-24, 1976 yılında Sovyetler Birliği döneminde gönderilmişti.

dpa, Reuters / EC, ETO

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.