DOLAR 32,5668
EURO 34,9244
ALTIN 2426,037
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İngiltere: Rusya güneyde yeni bir ordu kuruyor

İngiliz istihbaratına göre Rusya, Ukrayna’nın saldırılarına karşı ülkenin güneyinde yeni bir ordu kuruyor. Ukrayna da Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’le ilgili yeni planları olduğunu duyurdu.

İngiltere: Rusya güneyde yeni bir ordu kuruyor
21.08.2023 22:51
A+
A-

İngiliz istihbaratı Rusya’nın Ukrayna’nın saldırılarına karşı ülkenin güneyinde yeni bir ordu kurduğunu duyurdu. İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Rusya bu planıyla “savaş gerçeğini” kabul etmiş oldu. Bakanlık, ordu ile amacın kilit noktalarda savaşması için çok daha deneyimli birliklerin görevlendirilmesi. Bakanlık, Herson bölgesindeki hava indirme birliklerinin ağır çatışmaların yaşandığı Orikhiv bölgesine doğru ilerdiğini tahmin ediyor.

Yeni 18. ordunun öncelikle farklı birliklerden oluştuğu ve halihazırda Herson’da konuşlandırıldığı bildiriliyor. Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “18. ordu büyük olasılıkla ağırlıklı olarak mobilize edilmiş personelden oluşacak ve Ukrayna’nın güneyindeki savunma amaçlı güvenlik operasyonlarından sorumlu olacak” ifadesine yer verildi.

Ukrayna: Moskova 300 bin Rus’u Mariupol’e yerleştirecek

Öte yandan Alman medyasında yer alan haberlere göre Ukrayna, Rusya’nın işgal ettiği liman kenti Mariupol’le ilgili bir “Kalkınma Planı” üzerinde çalıştığını duyurdu. Alman medyasında yer alan, Ukrayna ordusuna bağlı Ulusal Direniş Merkezi’nin raporuna göre Rusya, Mariupol’e ülkeden 300 bin Rus vatandaşını yerleştirmeyi planlıyor. Böylece buradaki Rus nüfusu artırmayı hedefliyor.

blank
Herson bölgesindeki Ukraynalı askerler (Fotoğraf arşivden) Fotoğraf: Bulent Kilic/AFP

Merkez, bölgedeki direniş gruplarının işgal yönetiminin ilgili belgelerine ulaştığını, Rusya’nın 300 bin kişinin yerleştirilmesini 2035 yılına kadar tamamlamayı planladığını duyurdu. Plana göre Kremlin Rusya’dan insanların Ukrayna’nın işgal edilen bölgelerine taşınmalarını teşvik etmek için gayrimenkuller için ucuz ipotek programı başlattı. Mariupol ve işgal edilen diğer bölgelerde yaşayan Ukraynalıların zor kullanılarak Rusya’ya gönderileceği de belirtiliyor. Mariupol, Rusya’nın aralıksız devam eden ve üç ay süren saldırıları sonucunda geçen yıl Mayıs ayında Rus güçlerin eline geçmişti.

Rusya’dan Ukrayna’ya F-16 sözüne tepki

Öte yandan Hollanda ve Danimarka’nın Ukrayna’ya son teknoloji F-16 uçakları hibe edeceklerini resmen ilan etmesine Rusya’dan tepki geldi. Rusya’nın Danimarka Büyükelçisi Vladimir Barbin Danimarka haber ajansı Ritzau’ya yaptığığ açıklamada, bu adımın savaşı tırmandıracağı uyarısında bulundu. Büyükelçi, “Danimarka, fiili ve sözlü olarak Ukrayna’ya Rusya ile askeri çatışmayı sürdürmekten başka bir seçenek bırakmamaya çalışıyor” ifadesini kullandı.

DW, dpa / HT,HS

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.