DOLAR 32,5539
EURO 34,9401
ALTIN 2444,171
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Manş Denizi’nde 6 göçmen hayatını kaybetti

Fransa’dan İngiltere’ye gitmek üzere yola çıkan göçmen teknesinin Manş Denizi’nde batması sonucu en az altı kişi hayatını kaybetti.

Manş Denizi’nde 6 göçmen hayatını kaybetti
12.08.2023 17:24
A+
A-

Fransa’dan İngiltere’ye gitmek üzere yola çıkan göçmen teknesinin Manş Denizi’nde batması sonucu en az altı kişi hayatını kaybetti, kaybolanlar için arama çalışmaları sürüyor.

Fransız sahil koruma ekipleri, denize düştüğü belirlenen 5 ila 10 kişinin hâlâ kayıp olduğunu, 55 kişinin ise kurtarıldığını açıkladı. Yetkililer, arama kurtarma çalışmalarının Fransa’dan dört gemi, bir helikopter ayrıca İngiltere’den iki gemi ile yürütüldüğünü, kurtarılanların bazılarının İngiliz gemileri tarafından kurtarıldığını belirtti.

Ölen göçmenlerden birinin Afganistan kökenli olduğu açıklandı. Beş kişinin durumunun ciddiyetini koruduğu ifade edildi. Fransız sahil güvenlik yetkilileri, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) verdiği demeçte bir sahil gözetleme uçağının da arama kurtarma faaliyetleri için görevlendirildiğini açıkladı.

İngiliz hükümeti tarafından Cuma günü açıklanan resmi verilere göre, 2018 yılından bu yana en az 100 bin göçmen, küçük teknelerle Fransa ve İngiltere arasında yer alan Manş Denizi’ni geçti.

Mart ayında İngiltere’nin Paris’e yıllık yüz milyonlarca euro ödeme yapmayı kabul etmesinin ardından, Fransız yetkililer geçiş rotasında devriyeleri ve diğer caydırıcı önlemleri artırdı.

Dünyanın en yoğun deniz yollarından biri olan bu rotada, son on yılda çok sayıda mülteci boğularak hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz yıl Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışırken beş göçmen denizde hayatını kaybederken, dört kişi kayboldu. Kasım 2021’de ise 27 mülteci Manş Denizi’nde bir teknenin alabora olması sonucu yaşamını yitirdi.

Yardım kuruluşlarının çabasıyla yüzlerce göçmen kurtarıldı

Öte yandan yardım kuruluşlarının çabasıyla Akdeniz’de yüzlerce göçmen kurtarıldı. Fransız Sivil Toplum Kuruluşu SOS Méditerranée tarafından kullanılan “Ocean Viking” gemisi 48 saatlik bir operasyonla 623 kişiyi kurtardı. Kuruluşun Twitter hesaplarından yapılan açıklamada, bunun geminin en geniş çaplı kurtarma operasyonu olduğu açıklandı.

blank
Ocean Viking gemisiFotoğraf: Michael Bunel/Le Pictorium/IMAGO

Kurtarılanlar arasında Sudan, Gine, Bangladeş’ten göçmenlerin olduğu belirtilirken, kurtarma operasyonu İtalya adası Lampedusa ile Tunus arasında gerçekleşti.

AFP, epd. / AI, HT

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl ulaşabilirim?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.