DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türk savunma sanayii tüm kabiliyetleriyle deprem bölgesinde

Türk savunma sanayisi sahip olduğu tüm imkan ve kabiliyetlerle asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından oluşan ihtiyaçların karşılanmasına destek veriyor.

Türk savunma sanayii tüm kabiliyetleriyle deprem bölgesinde
10.02.2023 16:01
A+
A-

Depremler sonrasında arama-kurtarma çalışmalarında kullanılması ve gündelik yaşamda meydana gelen aksaklıkların giderilmesi için Başkanlığı koordinasyonunda Türk savunma sanayisinin sahip olduğu imkan ve kabiliyetler bölgeye sevk edildi.

Savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen teknolojiler bölgesinde önemli görevler üstlendi. Bu kapsamda 78 yeraltı görüntüleme, tespit ve analiz cihazı, duvar arkası radar, 343 çeşitli tip ve özelliklerde kamera sistemi, göçük altı görüntüleme cihazı, çubuk kamara, termal kamera, güneş enerjili kamera, yaka kamerası arama kurtarma ekiplerinin hızlı ve etkili şekilde yapabilmesi için kullanıma verildi. Bu ekipmanların birçoğu ilk kez bir afette kullanıldı.

Uydu ve İHA’larla görüntü desteği

Deprem sonrası ülkenin sahip olduğu görüntü alma ve işleme sistemleri kullanılarak depremde hasar gören binalar, konumları bölge içerisinde tespit edilerek arama kurtarma çalışmaları hızlandırıldı ve etkinliği sağlandı. Alınan uydu görüntüleri arama kurtarma çalışmaları için kıymetlendirilerek kullandırıldı.

ve envanterindeki yaklaşım 50 insansız hava aracı (Akıncı, Aksungur, Anka ve TB2 ile 1000 saatin üzerinde) ve 100’den fazla multikopter dron ile uçuş yapılarak deprem bölgesi görüntüleri canlı olarak acil yönetim merkezlerine aktarıldı ve aktarılmaya devam ediliyor. Ayrıca harekat alanında kullanılması hedeflenen İHA üzerine monteli baz istasyonu ilk olarak deprem bölgesinde operasyonel olarak görev yaptı. 30 saati aşkın süredir hizmet veren İHA ile iletişimine önemli katkı sunuldu.

Bu faaliyetlerin yanında çalışmalarda ihtiyaç duyulan çok sayıda araç ve malzeme de bölgeye sevk edildi. Projektörler başta olmak üzere arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olacak kırıcı, delici, kesici gibi ekipman ve teçhizatlarla sahadaki çalışmalara destek veriliyor.

Bölgedeki ihtiyacının karşılanması için de çeşitli güçlerde 1800’e yakın jeneratör deprem bölgesine gönderildi.

Teknik ekipler, gönüllüler sahada

Başta Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı bağlı ortaklıkları olmak üzere, çok sayıda savunma sanayisi şirketinin gönüllü ekipleri bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarına katılıyor ve lojistik işlerde görev alıyor. Ekiplerin yürüttüğü ve destek verdiği çalışmalarla enkaz altından çok sayıda kişi kurtarıldı.

Türk savunma sanayisi şirketleri, depremin ardından hızla organize olup, ile koordinasyon içerisinde, ve temel ihtiyaç malzemelerinin olduğu çok sayıda tırı bölgeye yolladı.

Savunma sanayisi şirketleri, bağışlarıyla da deprem sonrasında ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanmasına yönelik yardım kampanyalarına destek oluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.