DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Teşhis edilemeyen cenazeler Adli Tıp’ta kimliklendiriliyor

Depremlerde yıkılan binaların enkazından çıkarılan ancak teşhis edilemeyen cenazeler, yakınlarından alınan kan ve doku örnekleri karşılaştırılarak kimliklendiriliyor.

Teşhis edilemeyen cenazeler Adli Tıp’ta kimliklendiriliyor
15.02.2023 15:01
A+
A-

Adalet Bakanlığına bağlı Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı bünyesindeki Biyoloji İhtisas Dairesi ekipleri, merkezli depremlerde yıkılan binaların enkazından çıkarılan ancak teşhis edilemeyen cenazelerin kimliklendirilmesi için yoğun mesai harcıyor.

Depremlerin etkilediği illerdeki enkazlardan çıkarılan ve Diyarbakır’a gönderilen cenazelerin tespit çalışmalarının güvenilir ve hızlı bir şekilde yapılması için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı İstanbul, Ankara, Erzurum, biyoloji ihtisas daireleri ve Adli Tıp Grup Başkanlığı Acil Biyoloji Şubesi’nden uzman personel Diyarbakır’da görevlendirildi. Uzman ekip, sağlanan ekipman desteğiyle kesintisiz mesai yürütüyor.

Yakınları tarafından teşhis edilen ya da parmak izinden belirlenen cenazeler, referans numune alındıktan sonra yakınlarına teslim ediliyor.

Teşhis edilemeyen cenazelerle kayıp yakınlarının DNA profilleri, Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas dairelerinin ortak kullanımında olan Laboratuvar İnformasyon Sistemine (LİS) kaydediliyor.

LİS’te karşılaştırılan DNA profillerinden uyumlu olanların kimliklendirme raporları yazılıyor. Hazırlanan raporlar ilgili savcılık ve Morg İhtisas Dairesine UYAP sistemi üzerinden gönderilerek, rapor doğrultusunda cenazeler yakınlarına teslim ediliyor.

Özelliğini kaybetmemiş kan, ağız içi sürüntü ve doku örnekleriyle yapılan kimliklendirme çalışmasının yaklaşık 5 saatte tamamlandığı, kemik, diş veya doku örnekleri üzerinden yapılan kimliklendirmenin ise 2 güne kadar uzayabildiği belirtiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.