DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İsviçreli ekibin şefi Zuberbuhler: Yabancı ve yerel ekiplerin işbirliği gayet iyiydi

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, çalışmalara destek amacıyla Türkiye’ye gelen gönüllü arama kurtarma ekibinin şefi Philippe Zuberbuhler, Türkiye’de yabancı kurtarma ekipleri ile yerel ekipler arasındaki işbirliğinin gayet iyi olduğunu söyledi.

İsviçreli ekibin şefi Zuberbuhler: Yabancı ve yerel ekiplerin işbirliği gayet iyiydi
15.02.2023 12:01
A+
A-

İsviçreli ve Fransız gönüllülerden oluşan 15 kişilik Kentsel Arama ve Kurtarma (USAR-GIS) ekibinin şefi olarak Türkiye’deki arama kurtarma faaliyetlerine katılan Zuberbuhler, deneyimlerini anlattı.

Zuberbuhler, Elbistan’a 7 Şubat’ta ulaştıklarını ve 3 gün arama kurtarma çalışmalarına katıldıkların belirterek "Biz, ekip üyelerimiz ve bir köpeğimizle enkaz altındaki insanların yerini tespit ediyorduk. Enkaz altında hayatını kaybedenler varsa burayı ailelere veya AFAD, itfaiye gibi diğer Türk kurtarma ekiplerine gösteriyorduk." ifadelerini kullandı.

Çalışmalar sırasında hayatını kaybeden 29 kişinin yerini belirlediklerini aktaran Zuberbuhler, hayatta olanların tespit edilmesi halinde de hızla onları dışarı çıkarmak için çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

Zuberbuhler, "Biz enkaz altındaki bir genci kendimiz kurtardık. Onu dışarı çıkarmak için 25 saat boyunca elimizden gelen her şeyi yaptık. Diğer kurtarma ekiplerine de yardım ettik ve enkaz altında hayatta olan 8 kişinin yerinin belirlenmesine yardımcı olduk." diye konuştu.

Elbistan’a ilk vardıklarında bölgeye ulaşan kurtarma ekibi sayısının az olduğunu söyleyen Zuberbuhler, ekiplerin ilk etapta ve Gaziantep’e yoğunlaştığını belirtti.

"Türkiye, müthiş insanlara ve köklü geçmişe sahip bir ülke"

Zuberbuhler, arama kurtarma çalışmalarında Türk itfaiye ekipleri ve askerle işbirliği yaptıklarını vurgulayarak "Daha önce Nepal ve Haiti’de yaşanan depremlerden sonra katıldığımız arama kurtarma çalışmalarıyla karşılaştırırsak Türkiye’de yabancı kurtarma ekipleri ile yerel ekipler arasındaki işbirliği gayet iyiydi." değerlendirmesinde bulundu.

AFAD’ın bölgede barınak kurduğunu ve insanların ihtiyacını karşıladığını kaydeden Zuberbuhler, bazı mensuplarının kendileriyle arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için iletişime geçtiğini anlattı.

Zuberbuhler, gittikleri her bölgesinde daha fazlasını yapmayı arzuladıklarını ancak sınırlı sayıda bir ekibe sahip olduklarını belirtti.

"Türkiye, müthiş insanlara ve köklü geçmişe sahip bir ülke. Bu tür depremi veya krizi ilk kez yaşamıyor. Şundan eminim; tüm ülke bir araya gelerek bu krizi atlatacaksınız." diyen Zuberbuhler, depremler nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını kaybetmesinin acı bir durum olduğunu ancak Türkiye’nin bu süreci atlatacağı konusunda olumlu duygular taşıdığını kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.