DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çadır kentler için "yangın ve karbonmonoksit" uyarısı

Sivil Savunma Derneği Başkanı Taşkaya, deprem bölgesinde kurulan çadır kentlerde ısınmak için yakılan sobaların doğru konumlandırılması ve yakılma şeklinin önemli olduğunu, her çadır kentte yangın tüpü bulundurulması gerektiğini söyledi.

Çadır kentler için "yangın ve karbonmonoksit" uyarısı
15.02.2023 17:01
A+
A-

Sivil Savunma Derneği Başkanı Şemsettin Taşkaya, yaptığı açıklamada merkezli 10 ili etkileyen depremler sonrasında kurulan çadır kentlerde yaşanabilecek yangınlar ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

"Çadırda hava girişi sağlanmalı"

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı rüzgarın estiği döneme dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Taşkaya, "Çadırın bir kısmının fermuarı açık olmalı ki içeride sürekli hava sirkülasyonu olsun. Çadırda hava girişi sağlanmalı." dedi.

Çadır kentlerde çadırların genellikle 2 metre aralıklarla kurulduğuna işaret eden Taşkaya, rüzgarlı havada bir çadırdaki soba gazının yan, ön ve arka çadırlar için tehdit olabildiğine dikkat çekti.

"Sobaları uzman kişiler kurmalı. Sobanın kullanıldığı havanın durumu önemli. Sobanın doğru konumlandırılması, yakılma şekli, tekniği önemli. Ateşlemeyi iyi bir şekilde yapmadıysanız, alev oluşmadıysa duman tütecektir. Yanma doğru oluyorsa karbonmonoksit olmaz ama soba tütüyor ise tamamen zehirli gaz formunda çadırda karbonmonoksit birikecektir." diyen Taşkaya, karbonmonoksit zehirlenmesinde semptomların başında halsizlik, baş dönmesi, kusma, nefes almada zorluğun geldiğini anlattı.

"Yazlık çadıra soba kurulmamalı"

"Karbonmonoksit kandaki hemoglobine bağlanıyor, hücreler oksijeni dokulara taşıyamaz oluyor. Karbonmonoksit zehirlenmesi olduysa hemen sağlık kuruluşuna ve bir hekime mutlaka başvurulmalıdır." uyarısında bulunan Taşkaya, bundan korunmak için alınacak önlemleri şöyle anlattı:

"Çadır kentte kalanlar, çadırı sürekli havalandırmalı. Çadıra ara ara çıkıp girerek içeriyi kontrol etmek, sobanın doğru yanmasını sağlamak önemlidir. Her çadır soba kurmaya elverişli değildir. Yazlık çadıra soba kurulmamalı, zaten ısınmak için verim alınamaz. Ayrıca üretildiği malzeme itibarıyla kolay tutuşabilir. Bunlara soba kurmak kesinlikle doğru değildir. Soba kurulacak çadırlar, malzemesi daha geç tutuşan ve borunun dışarı çıkacağı kısmı daha dayanıklı olanlardır."

"Deprem bölgesine tüpü göndermek isteyenler ile iletişim kurmalıdır"

Sobaların tütmesi sonrasında ikinci bir tehlikenin de yangın olduğuna işaret eden Taşkaya, "Çadırlar birbirine yakın oluyor. Hava soğuk olduğundan soba yakılması da gerekiyor. Bir çadırda olan yangın diğerine sıçrayabilir. Yangın tüpleri bulunuyor, gönüllülerimiz var ama yine de yangın riski çadır kentlerde bir tehlike ve dikkatli olunması gerekiyor." dedi.

Başkanı olduğu Sivil Savunma Derneğinin bir STK olduğunu ve çatı kuruluş olarak AFAD bünyesinde bölgesine yardım götürdüklerini belirten Şemsettin Taşkaya, şunları kaydetti:

"Yardımlar AFAD ve Türk üzerinden yapılırsa, kaç çadıra ne kadar yangın tüpü gerekiyor, her il için ayrı ayrı belirlenmiş olur. AFAD ile planlı olunursa, yangın tüpleri çadır kentlere sağlıklı ulaştırılır. Her çadır kentte yangın tüpü bulundurulmalıdır. Deprem bölgesine yangın tüpü göndermek isteyenler AFAD ile iletişim kurmalıdır."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.