DOLAR 32,5958
EURO 34,7893
ALTIN 2407,476
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocuklarda göz içi kanserinde hayat kurtaran tedavi

Çocuklarda göz içi tümörler ölümcül olabiliyor. İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, bu tedavinin Türkiye’de uygulandığı ilk merkez. Burada, göze direkt uygulanan kemoterapi tedavisi ile yüzlerce çocuğun hayatı kurtuldu.

Çocuklarda göz içi kanserinde hayat kurtaran tedavi
24.01.2023 22:01
A+
A-

‘Retinoblastom’ çocukluk çağının en sık rastlanan göz içi kanseri. Gözdeki beyazlama hastalık belirtisi.

Prof. Dr. Ahmet Murat Sarıcı, hastalıkla ilgili "İlk başta bunlar katarakt gibi algılanabiliyor. Ancak eğer gözde bir beyazlık fark ediyorsak özellikle iç kısmında bu pupilla dediğimiz göz merkezinde o zaman mutlaka bu kanseri yani retinablastomu aklımıza getirmemiz lazım" bilgisini verdi.

Flaşlı çekilen fotoğraflarda gözün beyaz çıkması da hastalığın sinyallerini verebiliyor.

"Bu tür durumlarda erken teşhisin önemli"

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Nöroradyologlar tarafından göz içi tümörlerinde uygulanan kemoterapi sayesinde çok sayıda çocuğun hayatı kurtuldu. Uzmanlar bu tür durumlarda erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Osman Kızılkılıç, “Özü besleyen damar çok ince bir damar aslında. Burası gözün ağsı tabakası. Bu gözü besleyen damarın içeriğini mikro dediğimiz birkaç milimetre kalınlığı bulunan bir erişiyoruz. Oraya eriştikten sonra verdiğimiz ilaç vücudun geneline dağılıp sadece göze küçük bir dokuya gelmiyor. Doğrudan tümörün üzerine, gözün üzerine gidiyor" diye konuştu. 

Cerrahpaşa, bu tedavinin Türkiye’de uygulandığı ilk merkez

Prof. Dr. Sarıcı, "Bu tedavi girişimsel radyologlar tarafından yapılıyor ve başarıyla da uygulanıyor. Avantajları 6-7 kür belki kemoterapi alması gereken hasta. 1 veya 2 kere de iyileşebiliyor" dedi.

Anestezi altında uygulanan yöntem çocukları kemoterapinin yan etkilerinden de koruyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.