DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2393,265
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Psikolojik ilk yardım ekipleri çocukların afet travmasını silmek için sahada

MEB, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çadır kentlerde kurulan oyun alanlarında çocuklardan depremin izlerini silmeye çalışıyor.

Psikolojik ilk yardım ekipleri çocukların afet travmasını silmek için sahada
15.02.2023 20:01
A+
A-

MEB, merkezli depremlerden doğrudan etkilenen illerdekiler başta olmak üzere tüm öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik psikososyal destek çalışması başlattı.

Bu kapsamda çadır kentlerde çocuklara yönelik temelli psikolojik ilk yardım hizmeti veriliyor. MEB bünyesindeki psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin öncülüğünde, afetten etkilenen çocukların ihtiyaçları oyunlar sırasında tespit ediliyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam (KSÜ) Üniversitesinin Afşar Kampüsü’ndeki çadır kentte hizmet veren İl Milli Müdürlüğünde görevli psikolojik danışman Ayça Çıkrıkçı, psikolojik ilk yardım hizmetinden çocuklar, gençler ve ebeveynlerinin yararlandığını belirtti.

Çıkrıkçı, yetişkinlere yönelik saha çalışması da yapıldığını ve Kahramanmaraş’ta kurulan 3 çadır kentte MEB’in 4 psikolojik ilk yardım çadırı bulunduğunu bildirdi.

Çıkrıkçı şöyle devam etti:

"Çadırlarda istasyon sistemiyle devam ediyoruz. İlk etapta sanatsal faaliyetlerden oluşan boyama ve oyun hamuru uygulamasıyla çocukların kendilerini ifade etmesini sağlıyoruz. İkinci aşamada oyun halılarımız mevcut. Burada da yine oyuncaklarla kendi iç dünyalarını yansıtıyorlar. Ondan sonra puzzlelar ve legolar var. En sonda da duygu regülasyonunu sağlamak adına bölümümüz bulunuyor. Çocuklar istasyonlarda yaklaşık 1 saat geçiriyorlar, daha sonra ailelerine teslim ediyoruz. Aynı zamanda büyük yaş grubu için de egzersiz halkalarımız, oyun alanlarımız mevcut."

"Türkiye’nin tamamında bu etkinlikleri sağlayacağız"

Psikolojik ilk yardım kapsamında ilk aşamada çocukların kendilerini ifade etmesini amaçladıklarını ve ortaokul ile lise grubuna yönelik fiziksel aktiviteler de yaptıklarını aktaran Çıkrıkçı, şunları kaydetti:

"Daha çok ‘sokak oyunları’ dediğimiz oyunları oynatıyoruz. Biraz daha o normalleşmeyi sağlamayı hedefliyoruz. Biz burada önce ihtiyaç analizi sağlıyoruz. Bundan sonra Bakanlığımızın koordinesinde psikososyal destek çalışmalarına başlayacağız. Bütün Türkiye’de okullarda Bakanlığımızın belirlediği psikososyal destek eğitimleri var, bu eğitimleri çocuklarımıza uygulayacağız. Sadece afet bölgelerinde değil, Türkiye’nin tamamında bu etkinlikleri sağlayacağız. Oyun alanlarını gördükçe yetişkinler, ebeveynler ve emniyet güçlerimiz de yer almak istiyorlar. Onlar da çocuklara destek vermek için oyunların içerisinde bulunuyorlar."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.