DOLAR 32,4738
EURO 34,9469
ALTIN 2435,4
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Büyükşehir, tarımsal sulama kanallarını temizliyor

Büyükşehir, İzmit, Kandıra, Derince, Körfez ve Gebze’deki 100 bin dekar tarım arazisini besleyen sulama kanallarının temizlik ve bakım çalışmalarını yapıyor

Büyükşehir, tarımsal sulama kanallarını temizliyor
15.08.2023 14:48
A+
A-

Büyükşehir, İzmit, Kandıra, Derince, Körfez ve Gebze’deki 100 bin dekar tarım arazisini besleyen sulama kanallarının temizlik ve bakım çalışmalarını yapıyor 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde havaların ısınmasıyla çiftçilerin tarım arazilerinde su sıkıntısı yaşamaması ve tarımsal faaliyetlerini daha rahat sürdürebilmesi için sulama kanallarının temizlik, bakım ve onarım çalışmalarını yapıyor. A Takımı ekipleri, tarımın yoğun olarak yapıldığı İzmit, Kandıra, Derince, Körfez ve Gebze ilçelerindeki 100 bin dekar tarım arazisini besleyen sulama kanallarında temizlik çalışması başlattı. Büyükşehir, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmaya ve tarımsal kalkınmaya yönelik verdiği desteklerle üretimin kesintisiz devam etmesi için üreticilerin her zaman yanında oluyor.

ÇİFTÇİLER SU SIKINTISI ÇEKMEYECEK

Bu destekler kapsamında, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğüne bağlı A Takımı ekipleri, tarla ve bahçelerini sulayan çiftçilerin sorun yaşamaması, yaz aylarında su kayıplarının en aza indirilmesi, kış aylarında da su taşkınları ve sel baskınlarının önlenmesi için Kocaeli genelinde tıkanan ve işlevini yerine getirmeyen tarımsal sulama kanallarını ve kanaletleri ıslah ediyor.

ÇALIŞMALAR YAZ BOYUNCA SÜRECEK

Ekipler, İzmit, Kandıra, Derince, Körfez ve Gebze ilçesinde sorumluluk alanında olan 100 bin dekar tarım arazisinin sulandığı sulama kanalları ve kanaletlerin tıkanan bölümlerinde temizlik ve bakım çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma kapsamında kanallarda su akışına engel olan toprak birikintisi, otlar ve ağaç dalları temizleniyor. Çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren ekipler, kanal boyunca iş makinaları ve makinaların giremediği yerlerde insan gücüyle temizleme çalışması yapıyor. Büyükşehir A Takımı ekipleri, 2023 yılı sulama sezonunun sorunsuz olması için yaz boyunca kent genelinde tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu ilçelerin farklı noktalarındaki kanalların temizlenmesine devam edecek. Öte yandan Büyükşehir, Kocaeli genelindeki tarımsal amaçlı sulama tesislerinin kapalı sisteme dönüştürülmesiyle ilgili çalışma da sürdürüyor.

“ÇİFTÇİ DOSTU BAŞKAN”

Suyun kendileri için hayat olduğunu vurgulayan çiftçiler, yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, desteklerinden dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür etti. İzmit Süverler Mahalle Muhtarı Emin Sarı, daha önce kanalların temizliğini köylülerin yaptığını ancak çok zorlandıklarını belirterek, “Son dönemlerde sağ olsun Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bize bu konuda ciddi destek veriyor. Su kanallarımızın tadilatını yaptı, tıkanan yerleri temizlediler. Su kanallarımız çiftçilerin hizmetine sunuldu. Tarla ve bahçelerimizi sulama işlemleri devam ediyor. Biber, domates, yonca, mısır gibi ürünler yetiştiriyoruz” diye konuştu. Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğine dikkati çeken Sarı, “Su olursa daha verimli üretim olur. Büyükşehir’in mazot, gübre, tohum başta olmak üzere birçok tarımsal desteklerde bulunuyor. Bu çok önemli. Çiftçi dostu Büyükşehir Belediyesine ve Tahir Büyükakın Başkanımıza tüm üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“CANLA BAŞLA ÇALIŞTILAR”

İzmit Kulmahmut Mahallesinde çiftçilik yapan Hüseyin Tan da mısır, arpa ve çeşitli sebzeler yetiştirdiğini belirterek, “Su kanallarımızın bakımı ve temizliği yapıldı. Su bizim için hayattır. Tarlamızda, bahçemizde yetiştirdiğimiz bütün ürünlerimiz için su gerekiyor. Şimdi çok güzel temizlendi kanallarımız. Tarlamızı, bahçemiz çok güzel suluyoruz. A Takımı ekipleri canla başla çalışıp, kanallarımızı temizlediler” ifadelerini kullandı. Kanalların bazı bölümlerinin zamanla çürüdüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini dile getiren Tan, “Belediyemizden beton kanal ya da yerin altında kapalı olarak yapılması istiyoruz.“ dedi.

“DAHA ÇOK ÜRÜN YETİŞTİRİYORUZ”

Çiftçi Ahmet Yılmaz ise daha önce su kanallarının tıkalı olması nedeniyle ekili alanlara su götürmekte zorlandıklarını anlatarak, şunları kaydetti: “Eskiden su kanallarını biz temizliyorduk. Ama gücümüz yetmiyordu. Büyükşehir Başkanımız Tahir Büyükakın ekipleri seferber etti. A Takımı ekipleri gece gündüz çalışarak kanallarımızın bakımını yaptı. Çiftçiler olarak şimdi daha çok ekiyoruz, daha fazla ürün yetiştiriyoruz, daha bereketli oluyor. Allah razı olsun Başkanımızdan.”

“BU SENE İNŞALLAH BEREKETLİ GEÇECEK”

Üretici Selahattin Üner, bu sene 40 dönüm karpuz, 10 dönüm de mısır ektiğini, Büyükşehir’in sayesinde suya kavuştuklarını anlatarak, “Daha önce kanalların tıkalı olması nedeniyle susuzluktan fazla bir şey ekip, dikemiyorduk. Şimdi çok şükür suyumuz var. Daha çok ekiyoruz. Su bizim için velinimet. Bu sene inşallah bereketli geçecek” diye konuştu.

“BAŞKAN DESTEK VERİYOR, BİZ ÜRETİYORUZ”

Üretici Mehmet Yılmaz, Başkan Büyükakın’ın çiftçilerin her zaman yanında olduğunu ifade ederek, “Çok şükür kanallarımız temizlendi, onarımı yapıldı. Artık sularımız bol bol geliyor. Başkanımıza teşekkür ediyoruz    Çiftçiler olarak bu sene çok rahat edeceğiz. Başkanımızdan Allah razı olsun. Bu hizmetler artarak devam ederse daha çok memnun oluruz. Zaten başkanımız çiftçilere her türlü desteği veriyor, ondan çok memnunuz. Başkan destek veriyor, biz üretiyoruz, millet de faydalanıyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.