Yozgat'ta öğrenci yurtları ve cezaevleri gibi toplu yaşam alanlarından toplanan yemek artıkları, kurulan özel bir tesiste sokak hayvanları için mamaya dönüştürülüyor. Yozgat Belediyesi Evcilköy'de hayata geçirilen 1,5 ton üretim kapasiteli tesis, üretilen mamaları kentteki hayvan barınaklarına ulaştırıyor.
Tesis hakkında gazetecilere bilgi veren Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, geçen yıl sahipsiz sokak hayvanlarını rehabilite etme ve evcil hayvanları kimliklendirerek kayıt altına alma çalışmalarının yapıldığını belirtti. İl Özel İdaresi, belediyeler, kaymakamlıklar, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü işbirliğiyle kentte 20 bin hayvanı barındırabilecek bir barınak oluşturulduğunu ifade eden Özkan, "Hayvanlarımızın birçoğunu kimliklendirdik, sokak hayvanlarının toplamasını gerçekleştirdik. Bu konuda en önden yol alan illerden biri de biziz." dedi.
Vali Özkan, barınaktaki hayvanların mama ihtiyacını karşılamak ve israfı önlemek amacıyla başlatılan çalışma kapsamında, yurtlardan ve cezaevlerinden toplanan artık yemek ve ekmeklerle mama üretimine başladıklarını söyledi. Mama üretim tesisinin günlük 1500 kilogram kapasitesinde olduğunu belirten Özkan, vardiyalı 24 saat çalışma ile bu kapasitenin 2 bin 500 kilograma ulaşabileceğini kaydetti. Özkan, mevcut kapasitenin yeterli olduğunu ancak ihtiyaç halinde Sorgun ve Yerköy barınaklarına da yeni tesisler kurulabileceğini sözlerine ekledi.





