Kahramanmaraş’ta Ayser Çalık Ortaokulu’nda 15 Nisan’da meydana gelen silahlı saldırıda öğretmen Ayla Kara ile 9 öğrenci hayatını kaybetti, 15 öğrenci ise yaralandı. Saldırının ardından Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma kapsamında saldırıda hayatını kaybeden öğrenci İsa Aras Mersinli’nin babası Uğur Mersinli ve annesi Peyman Pınar Mersinli hakkında dava açıldı. Başsavcılık, Uğur Mersinli hakkında 10 kişiye yönelik “olası kastla öldürme”, 15 kişiye yönelik farklı niteliklerde “olası kastla yaralama” ile “6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet” suçlarından ceza talep etti. Peyman Pınar Mersinli hakkında ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılması talebiyle dava açıldı.

İlk duruşmada anne için tahliye kararı çıktı

Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Eylül’de görülen davanın ilk duruşmasında sanıkların tutukluluk durumları değerlendirildi.

Mahkeme, saldırganın babası Uğur Mersinli’nin tutukluluk halinin devamına karar verirken, anne Peyman Pınar Mersinli’nin ise oy çokluğuyla tahliye edilmesine hükmetti. Tahliye kararının ardından Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı ile saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri karara itiraz etti. İtiraz sürecinin ardından Osmaniye’de gözaltına alınan Peyman Pınar Mersinli, işlemlerinin tamamlanmasının ardından yeniden cezaevine gönderildi.

Tahliye kararını veren hakimlerin görev yeri değişti

Davanın ilk duruşmasında verilen tahliye kararının ardından dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi, 7 Eylül’de gerçekleştirdiği toplantıda Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görev yapan iki hakimin görev yerini değiştirdi. HSK kararıyla Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Halil Dilan, Adana Hâkimliği’ne atandı.

Mahkemenin üye hakimi Tayyar Zümrüt’ün yeni görev yeri ise Aksaray Hâkimliği oldu. Böylece, saldırganın annesi Peyman Pınar Mersinli hakkında verilen tahliye kararında görev yapan mahkeme başkanı ve üye hakimin görev yeri değişmiş oldu.