Milli Eğitim Bakanlığı, Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi kapsamında okutulan Zazaca için müstakil bir öğretim programı hazırladı. Daha önce Kurmancca ile ortak programda yer alan Zazaca, yeni müfredatla 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda ayrı bir program üzerinden okutulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda hazırladığı “Ortaokul Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi (Zazaca) Öğretim Programı” yaklaşık 200 sayfadan oluşuyor.

Daha önce Kurmancca ile ortak programdaydı

Önceki müfredatta Kurmancca ve Zazaca, Kürtçenin iki lehçesi olarak aynı program içerisinde ele alınıyordu. Yeni düzenlemeyle bu ortak yapı kaldırılarak Zazacaya özgü öğretim hedefleri, dil bilgisi, kelime dağarcığı, temalar ve öğrenme çıktıları oluşturuldu.

Akademisyenler ve öğretmenler hazırladı

2026 yılının başında hazırlanmaya başlanan programda Bingöl, Munzur ve Ankara üniversitelerinden akademisyenler ile Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Zazaca öğretmenleri görev aldı. Program Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın onayından geçti.

Yeni müfredatta 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflar için ayrı içerikler ve öğrenme çıktıları belirlendi.

Hedef günlük iletişim

Programın temel hedefi, öğrencilerin Zazacayı günlük yaşamda kullanabilmesi olarak belirlendi. Dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinin yanı sıra dil bilgisi, sözcük bilgisi ve sesletim çalışmaları da müfredatta yer aldı.

5 ve 6’ncı sınıflar A1.1, 7 ve 8’inci sınıflar ise A1.2 seviyesinde eğitim görecek.

Ders kitapları yenilenecek

Yeni müfredatla birlikte 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflara yönelik ders kitapları, çalışma kitapları ve öğretmen kılavuzlarının da hazırlanması planlanıyor.

Ayrıca ders seçim sisteminde Zazacanın ayrı gösterilmesi ve öğretmen alımlarında Zazaca için ayrı bir branş oluşturulması planlanıyor. Alımlarda Zaza Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının esas alınması öngörülüyor.