İtalya, yaz aylarında Fas'tan İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Sebte'ye yönelik yoğun düzensiz göç girişlerinin ardından İspanya ile uygulamaya koyduğu sınır kontrollerini uzatma kararı aldı.

İtalya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi'nin İspanya ile hava ve deniz sınırlarındaki kontrollerin 15 gün daha sürdürülmesine karar verdiği belirtildi.

Kararın, Göç ve Sınır Güvenliği Analiz Komitesi'nin değerlendirmesinin ardından alındığı aktarılan açıklamada, "Yüksek iç güvenlik riskleri ve teröristlerin sızma tehdidi devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Sebte'deki göç krizi Avrupa'da ilişkileri gerdi

Fas'ın Fenidek kenti kıyılarından İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Sebte'ye, 30 ve 31 Temmuz'da yaklaşık 70 bin düzensiz göçmenin yüzerek geçtiği bildirilmişti.

İspanya hükümeti, düzensiz göç girişlerindeki artış üzerine güvenliğin sağlanması amacıyla bölgeye silahlı kuvvetlerin konuşlandırılmasına karar vermişti. Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışırken hayatını kaybeden düzensiz göçmenlerin sayısı ise 88 olarak açıklanmıştı.

Yaşananların ardından İtalya, 1 Ağustos'ta kara sınırı bulunmayan İspanya ile serbest dolaşımı askıya almış, deniz ve hava yoluyla seyahat edenlere yönelik sınır kontrolleri başlatmıştı.

Roma'nın kararı Madrid'in tepkisini çekerken, İspanya da misilleme yapacağını ve İtalya'dan hava ve deniz yoluyla ülkeye gelecek yolculara sınır kontrolü uygulanacağını açıklamıştı.