İran Silahlı Kuvvetleri, olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklı olduğunu duyurdu. İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, ABD'nin İsfahan'daki operasyonunun başarısızlıkla sonuçlandığı ve bunun 1980'deki Tebes olayı ile benzerlik taşıdığı belirtildi.

Yayımlanan bildiride, "Düşmanın herhangi bir yeni saldırısı stratejik caydırıcılık düzeyinde bir cevapla karşılaşacak" denildi. Her türlü saldırıya karşı tam hazırlık içinde olunduğu ve ABD askerleri için esir kampları dahi hazırlandığı kaydedildi.

İran, ABD'nin İsrail'in politikalarına alet olmaması ve bölgeden çekilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Hürmüz Boğazı'nda ABD ve İsrail bağlantılı gemiler hariç diğer gemilerin geçişlerinin kolaylaştırılmasının hedefleri arasında olduğu belirtildi.

TEBES OLAYI

İran'da 4 Kasım 1979'da ABD Büyükelçiliği'ni basan öğrenciler, 71 kişiyi rehin almıştı. Dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter'ın "şantajlara" boyun eğmeyeceğini açıklaması üzerine ABD, rehineleri kurtarmak için bir operasyon düzenledi. Ancak Tebes çölünde çıkan kum fırtınası nedeniyle operasyon başarısız oldu.

Operasyona katılan üç helikopter kum fırtınasında hasar gördü. Yakıt ikmali sırasında yaşanan kaza sonucu bir C-130 Hercules uçağı ve bir helikopter infilak ederek 8 Amerikan askerinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu olay sonrası ABD diplomasiye yönelerek 19 Ocak 1981'de Cezayir Anlaşması'nı imzaladı ve 52 Amerikan vatandaşının 444 günlük esareti sona erdi. Bu hadise, ABD ile İran arasındaki tüm ilişkilerin kopmasına yol açtı.