Horoztepe kökenli tarihi eserlerin Türkiye'ye iadesi Erbaa'da sevinç yarattı

ABD'den Türkiye'ye getirilen 100 tarihi eser arasında yer alan 40 Horoztepe kökenli parça, Erbaa'da büyük bir heyecanla karşılandı.

Horoztepe kökenli tarihi eserlerin Türkiye'ye iadesi Erbaa'da sevinç yarattı

Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla ABD'den ülkemize kazandırılan tarihi

eserlere dair, "Horoztepe menşeli parçaların yurdumuza dönmesiyle ilçemizde büyük bir sevinç hakim." ifadesini kullandı.

Karagöl, Horoztepe bölgesinde basın mensuplarına verdiği demeçte, höyükte 1953 senesinde Prof. Dr. Tahsin Özgüç rehberliğinde

inceleme çukurları açıldığını, bu küçük alanlardan dahi oldukça değerli objelerin çıkarıldığını ifade etti.

Karagöl, "Söz konusu eserler halihazırda Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde teşhir ediliyor. Biz sadece bu varlıkların mevcudiyetinden haberdardık. Sayın Bakanımızın duyurusunda Amerika'dan ülkemize getirilen 100 eserin 40 tanesinin Horoztepe kaynaklı olduğunu öğrendik.

Bunların içerisinde müzik aletleri, ilkel silahlar ve çeşitli tarihi objeler bulunduğunu gördük. Elbette bu durum bizi oldukça heyecanlandırdı.

Zira Horoztepe'nin artık kazılmasını, gün yüzüne çıkarılmasını ve bölgeye turistlerin gelmesini arzuluyoruz. Erbaa'nın belki de geleceğini şekillendirecek bir projeden söz ediyoruz." şeklinde konuştu.

İlçenin imar planlarında, halihazırda Kaymakamlık binası olarak kullanılan tescilli yapının müzeye dönüştürülmesinin öngörüldüğünü aktaran Karagöl, müzenin

Bakanlık bünyesinde faaliyet göstermesi durumunda eserlerin Erbaa'da sergilenerek yerel turizme ivme kazandırmasını hedeflediklerini belirtti.

Karagöl, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımız bize ulaşarak bu durumu soruyor. Ben yaklaşık 70 yıl önce sahada çalışma yürüten Prof. Dr. Tahsin Özgüç'e, öğrencilerine ve ekibine, bu eserlerin vatanımıza iadesinde katkısı olan tüm yetkililere ve özellikle Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy'a şükranlarımı sunuyorum.

Biz de bu sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Taleplerimizi Bakanlığımıza sunacağız.

İnşallah Horoztepe'de arkeolojik kazılar başlar, bölge gezilebilir bir konuma gelir. Biz de ilçemize kazandıracağımız bir müzeyle bu tarihi mirası daha somut ve görünür kılacağız."

Türkiye'ye geri getirilen 100 eser içerisinde Tokat'ın Erbaa ilçesindeki Horoztepe'ye ait 40 parça yer alıyor.

Milattan önce 2300 ila 2000 yıllarına dayanan, törensel müzik aletleri, silahlar ve metal kaplardan oluşan koleksiyon, Erken Tunç Çağı Anadolu'sunun ileri metal işçiliğini gözler önüne seriyor.

Deniz Ay
Editör