Eskişehir'de Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, liseler arası "Yeşil Vatan, Geleceğe Çare" temalı münazara yarışmasında birincilik elde etti. Öğrenciler Yağmur Dönmez, Odelia Grace David ve Özgür Yolcu, hazırladıkları "Doğaya Açılan Savaş, Ormansızlaştırma" başlıklı çalışmalarıyla küresel çevre sorununa dikkat çekti.
Hazırlanan çalışmada, ormansızlaşmanın sadece ağaç kaybı olmadığı, aynı zamanda albedo etkisinin bozulması, karbon döngüsünün kesintiye uğraması ve biyoçeşitliliğin azalması gibi ciddi zincirleme etkiler yarattığı vurgulandı. Bu durumun ekosistemlerde "domino etkisi" oluşturarak küresel iklim krizini derinleştirdiği belirtildi.
"Yale Environment 360 verileri"ne atıfta bulunulan çalışmada, ormanların su döngüsünü düzenleyen "gökyüzü nehirleri" oluşturduğu ve bu sistemin bozulmasının kuraklık ile tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açtığı ifade edildi.
Öğrenciler, bireysel ve kurumsal düzeyde alınabilecek önlemler arasında okullarda kağıt kullanımının azaltılması, geri dönüşüm bilincinin artırılması ve sürdürülebilir tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.




