Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, girişimsel radyoloji alanında uluslararası bir eğitim üssü haline geldi. Hastanede düzenlenen eğitim programları, yabancı hekimlerin mesleki gelişimine katkı sağlarken, Türkiye'nin sağlık turizmi potansiyelini de güçlendiriyor.
ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülen programlar kapsamında, farklı ülkelerden gelen uzman hekimlere hem teorik hem de uygulamalı eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerle katılımcı hekimlerin, minimal invaziv yöntemleri kendi ülkelerinde uygulayabilecek yetkinliğe ulaşmaları hedefleniyor. Eğitim programları ilk gün teorik sunumlarla başlarken, ikinci gün canlı vakalar üzerinden uygulamalı eğitimler gerçekleştiriliyor.
4 Yılda 11 Ülkeden 47 Hekim Eğitim Aldı
ESOGÜ Girişimsel Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berat Acu, son 4 yıldır yurt dışından gelen hekimlere yönelik eğitim programları düzenlediklerini belirtti. Prof. Dr. Acu, Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Tayland ve Cezayir gibi çeşitli ülkelerden gelen toplamda 47 hekime eğitim verdiklerini ve bu hekimlerin edindikleri deneyimleri kendi ülkelerinde uyguladıklarını ifade etti.
Girişimsel radyolojinin ameliyatsız tedavi imkanı sunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Acu, tiroid nodülleri, karaciğer tümörleri ve memedeki iyi huylu kitleler gibi rahatsızlıkların lokal anestezi altında, kısa sürede ve günübirlik tedavi edilebildiğini söyledi. "Tiroid tümörlerini ameliyatsız, lokal anesteziyle yaklaşık 20-25 dakikalık işlemlerle tedavi edebiliyoruz. Karaciğerdeki kitleleri damar yoluyla kapatarak ya da yakma yöntemiyle müdahale ediyoruz. Hastalarımızı aynı gün taburcu edebiliyoruz," diyen Acu, bu yöntemlerin hastaları yatış gerektiren operasyonlardan kurtardığını ekledi.
Programa katılan Irak'tan genel cerrah Mohammed Falih Al Manaseer, girişimsel yöntemlerin klasik cerrahiye önemli bir alternatif sunduğunu ve bu deneyimin kendi uygulamalarına büyük katkı sağlayacağını belirtti. Uluslararası sağlık koordinasyonunda görevli Umut Deniz Çulhalık ise ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne yurt dışından yoğun bir talep olduğunu ve Eskişehir'in sağlık turizmi alanında önemli bir merkez haline geldiğini kaydetti.




