Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çerkezköy-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın açılış törenine katıldı. Törende Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos da konuşma yaptı.
Açılış programının ardından trene binen Erdoğan, makinist koltuğuna oturdu. Yolculuk sırasında trenin hız göstergesine bakan Erdoğan, görevlilere trenin en fazla kaç kilometre hıza ulaşabildiğini sordu.
Tren 195 kilometre hıza ulaştı
Erdoğan’ın, “Kaça kadar çıkıyordu bu?” sorusunu yanıtlayan görevli, trenin saatte 200 kilometre hıza ulaşabildiğini belirtti. Görevli, yolculuk sırasında hızın 194-195 kilometre seviyelerine çıktığını aktardı.
Trenin hızına ilişkin konuşmalar sırasında Erdoğan’ın yanındakiler, “200, bravo Sayın Cumhurbaşkanım” ifadelerini kullandı. Hattın daha önceki test sürüşlerinde saatte 220 kilometre hıza ulaştığı da belirtildi.
Erdoğan’dan Marta Kos’a: “Biz buradayken korkma”
Tren yolculuğu sırasında Erdoğan ile AB Komiseri Marta Kos arasında geçen diyalog da dikkat çekti. Kos’un tercüman aracılığıyla iletilen “Korkmuyorum” sözlerine Erdoğan, “Biz buradayken korkma” yanıtını verdi.
Erdoğan, daha sonra Kos’a tren yolculuğuyla ilgili düşüncelerini sordu. Yolculuktan memnun kaldığını belirten Kos, trafikten uzak seyahat etmenin özgürlük hissi verdiğini söyledi. Tren yolculuğunda kitap okunabildiğini, sohbet edilebildiğini ve rahat bir şekilde seyahat edilebildiğini ifade etti.
Helikopter sorusuna İngilizce yanıt
Sohbet sırasında Marta Kos, Erdoğan’a helikopter kullanıp kullanamadığını sordu. Kos’un, “Helikopteri de kullanabiliyor musunuz acaba?” sorusuna Erdoğan, İngilizce “Yes” (Evet) yanıtını verdi.
Erdoğan’ın yanıtının ardından trende bulunanlar arasında gülüşmeler yaşandı.