BİK Genel Müdürü Abdulkadir Çay, İstanbul Üniversitesi öğrencileriyle buluştu

BİK Genel Müdürü Abdulkadir Çay, İstanbul Üniversitesi öğrencileriyle buluştu. Detaylar ve son gelişmeler Habersunum'da.

BİK Genel Müdürü Abdulkadir Çay, İstanbul Üniversitesi öğrencileriyle buluştu

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Abdulkadir Çay, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde düzenlenen programda öğrencilerle bir araya geldi. “Dijital Dönüşüm ve Dezenformasyonla Mücadele” başlıklı sunum yapan Çay, gazeteciliğin dijital dönüşüm sürecini, yapay zekânın haberciliğe etkilerini ve yanlış bilgiyle mücadele yöntemlerini değerlendirdi.

2026’nın ilk dokuz ayında basına 6 milyar TL destek

Türkiye’de ilancılık tarihinden başlayarak Basın İlan Kurumunun kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Çay, kurumun basın sektörüne sağladığı desteklere ilişkin verileri paylaştı.

Eylül 2026 itibarıyla 2 bin 359 süreli yayına dağıtılan resmî ilan ve reklam bedelinin 6 milyar TL’ye ulaştığını belirten Çay, basın çalışanlarına verilen borçlar, gazetelere sağlanan krediler ile basın derneklerine ve azınlık gazetelerine yapılan yardımların toplamının 175 milyon TL olduğunu bildirdi.

Çay, Basın İlan Kurumunun Türk basınına sağladığı desteklerin önemine dikkat çekti.

Dezenformasyon ve habere güven konusu ele alındı

Sunumunda bilgi kirliliğinin farklı türlerini örneklerle açıklayan Çay, mezenformasyon, malenformasyon ve dezenformasyon kavramları arasındaki farklara değindi.

Küresel raporlarda dezenformasyonun önemli riskler arasında yer aldığını belirten Çay, habere duyulan güvenin azalması ve insanların haberlerden uzaklaşma eğiliminin medya sektörü açısından dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Güvenilir haberciliğin önemini vurgulayan Çay, şu değerlendirmede bulundu:

“Habere güvenin azaldığı bu dezenformasyon çağında gazetecilik nasıl yapılacak? İşte sorulması gereken ve cevabı ivedilikle bulunması gereken soru budur. Her tehdit ve kriz ortamı aslında kendi içinde fırsatları da barındırır. Bu ortam güvenilir haber kaynaklarına olan talebi artırabilir. Dezenformasyonun tırmandığı bugünlerde, geleneksel medya bu fırsatı nasıl ve ne ölçüde kullanacak?”

Yapay zekâ ve dijital manipülasyon uyarısı

Yapay zekâ teknolojilerinin sahte ses ve görüntüler oluşturmak, insan davranışlarını yönlendirmek ve kamuoyunu yanıltmak amacıyla kullanılabildiğini belirten Çay, deepfake içeriklerin oluşturduğu risklere dikkat çekti. Dijital platformlardaki algoritmalar, çifte standartlar ve organize enformasyon faaliyetleri de sunumun gündeminde yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gazeteciliğin toplum için pusula işlevi gördüğüne ilişkin sözlerini hatırlatan Çay, iletişim fakültesi öğrencilerine doğrulama sorumluluğunun önemini anlattı.

Çay, “Teyit edemediğiniz haber gerçek değildir. Gazetecilik mesleği, yapay zekâ ve dijital manipülasyon çağında doğrulama sorumluluğundan asla taviz veremez. Doğruluk, güvenilirlik ve ilkeli yayıncılık; geleneksel ve dijital medyanın en büyük güvencesi olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Dezenformasyonla mücadele mekanizmalarına dikkat çekildi

Çay, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) ve Anadolu Ajansı Teyit Hattı gibi yapıların yanlış bilgiyle mücadelede önemli görevler üstlendiğini belirtti.

Öğrencilerin sorularını yanıtlamasının ardından sona eren programda, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Betül Önay Doğan, günün anısına Çay’a plaket takdim etti. Etkinlik, hatıra fotoğrafı çekimiyle tamamlandı.

Deniz Ay
Editör