Antalya'da 52. Ulusal Hematoloji Kongresi'nde tedavi yöntemlerindeki gelişmeler ele alındı

Antalya'da gerçekleşen 52. Ulusal Hematoloji Kongresi'nde uzmanlar, kanser tedavisi ve kök hücre naklindeki güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Antalya'da 52. Ulusal Hematoloji Kongresi'nde tedavi yöntemlerindeki gelişmeler ele alındı

Türk Hematoloji Derneği (THD) öncülüğünde organize edilen 52. Ulusal Hematoloji Kongresi, Antalya'da yapıldı.

Belek bölgesindeki bir tesiste 5 gün süren etkinliğin sonunda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan THD Başkanı

Prof. Dr. Özgür Mehtap, Ulusal Hematoloji Kongresi'nin ülkemizdeki en mühim bilimsel platformlardan biri olduğunu belirtti.

Etkinlikte uzman doktorlar, araştırmacılar ve sektör paydaşlarının buluştuğunu dile getiren Mehtap, organizasyona 1200'ü aşkın kişinin iştirak ettiğini açıkladı.

Avrupa Patoloji Derneği ile ortak bir oturum düzenlediklerini aktaran Mehtap, yabancı bilim insanlarının katılımıyla kongrenin uluslararası bir nitelik kazandığını vurguladı.

Kongre süresince "Bilimsel Araştırma Nasıl Yapılır?" konulu bir atölye çalışması yapıldığını belirten Mehtap, yurt dışından

gelen katılımcıların da aralarında bulunduğu 30'dan fazla kişinin bu eğitime katkı sunduğunu ifade etti.

Mehtap, kongrede 34 oturum ve 12 uydu sempozyumunun düzenlendiğini, bilimsel çalışmaların incelenmesi neticesinde 346 bildirinin uygun görülerek programda paylaşıldığını kaydetti.

THD İkinci Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ünüvar, löseminin kesin sebebinin henüz tam olarak anlaşılamadığını, doğuştan gelen

genetik kan hastalıklarının ise hastalığın ortaya çıkmasında temel risk faktörleri arasında bulunduğunu söyledi.

- Kanser tedavilerinde çok hızlı gelişmeler var

Çocukluk dönemi lösemilerinin tedavisinde ciddi aşamalar kaydedildiğini belirten Ünüvar, bilhassa akut lenfoblastik

lösemi tedavisinde başarı oranlarının yeni geliştirilen tekniklerle yüzde 90'ın üzerine çıktığını dile getirdi.

Türkiye'nin tedavi alanındaki yenilikleri yakından izlediğini ifade eden Ünüvar, ulusal tedavi

protokollerinin güncellendiğini ve hekimlerin eğitim programlarıyla modern yöntemler hakkında bilgilendirildiğini belirtti.

İlerleyen dönemde hedefe yönelik tedavilerin kanserle mücadelede daha sık kullanılacağına işaret eden Ünüvar, bu yaklaşımların sağlıklı

dokular üzerindeki yan etkileri minimize edebileceğini söyleyerek, "Gerçekten umutluyuz, kanser tedavilerinde çok hızlı gelişmeler var." dedi.

THD Genel Sekreteri Prof. Dr. Elif Birtaş Ateşoğlu ise hematoloji branşında hücresel tedavi tekniklerinde kaydedilen ilerlemeler hakkında bilgiler verdi.

Tam uyumlu donör bulunamayan bazı vakalarda yarı uyumlu aile üyelerinden yapılan nakillerin yaygınlaştığını ifade eden

Ateşoğlu, bu uygulamaların daha fazla hastanın nakil şansına ulaşmasına imkan tanıdığını belirtti.

Türkiye'nin kök hücre nakli konusunda ciddi bir tecrübe ve altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Ateşoğlu, 2025 yılında ülkede

1681 bağışçıdan ve hastaların kendi hücrelerinden olmak üzere toplam 4 bin 215 kök hücre nakli yapıldığını duyurdu.

Ateşoğlu, bu nakil işlemlerinin hastalar ve yakınları için yeniden hayata bağlanma umudu taşıdığını sözlerine ekledi.

Deniz Ay
Editör