Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2027 yılı bütçesinde sermayeye yönelik vergi muafiyetleri dikkat çekti. Bütçe kanunu ve bağlı cetvellerde yer alan bilgiye göre devlet 2027’de kurumlar vergisinden 2,37 trilyon TL toplamayı hedeflerken, aynı yıl istisna ve muafiyetler nedeniyle vazgeçilecek kurumlar vergisi tutarı 1.08 trilyon TL oldu. Bu tablo, hedeflenen her 100 liralık vergiye karşılık yaklaşık 45 liralık bir indirim yapılacağını ortaya koydu.
Bütçe gelir cetveline göre kurumlar vergisi hedefi 2027’de 2 trilyon 371 milyar 329 milyon TL olarak belirlendi. Hazinenin vazgeçeceği vergi tahminlerine göre Kurumlar Vergisi Kanunu kaynaklı tutar ise 1 trilyon 79 milyar 218 milyon TL oldu. Açıklanan bu vergi harcaması, hedeflenen tahsilatın yüzde 45.5’ine denk geldi.
Diğer vergilere göre daha yüksek indirim
Aynı yıl tahsil edilmeyecek toplam vergi 4.88 trilyon TL iken, devlet toplamda 22.14 trilyon TL vergi toplamayı planladı. Genel tabloda vergi harcaması hedefin yaklaşık yüzde 22’si düzeyinde kalırken, kurumlar vergisinde oranın bunun iki katına çıktığı görüldü.
Gelir vergisinde de benzer bir kıyaslama yapıldığında oran daha düşük kaldı. 2027’de gelir vergisi hedefi 5.58 trilyon TL, gelir vergisi kaynaklı vergi indirimi ise 2.30 trilyon TL oldu. Oran yüzde 41.2 olarak hesaplanırken, gelir vergisi istisnasının büyük oranda asgari ücretten yapılan gelir vergisi istisnasına dayandığı belirtildi.
2028 ve 2029 yıllarında da büyük indirimler sürecek
Kurumlar vergisi hedefi 2028’de yüzde 19.6, 2029’da ise yüzde 14.4 oranında artış gösterdi. Takip eden iki yılda da yüksek seyrini koruyacak olan vergi indirimleri, izleyen dönemlerin bütçe projeksiyonlarına da yansıdı.
2028’de 2.84 trilyon TL kurumlar vergisi toplamayı hedefleyen devlet, 1.27 trilyon TL kurumlar vergisini toplamaktan vazgeçecek. 2029 yılında ise 3.25 trilyon TL’lik kurumlar vergisi toplamayı hedefleyen iktidar, 1.32 trilyon TL kurumlar vergisi tahsilatından vazgeçecek. Böylece 100 liralık kurumlar vergisi tahsilatı karşısında 40.6 liralık kurumlar vergisi tahsilatı yapılmayacak.
Üç yılın toplamı 3.6 trilyon TL'yi aşıyor
2027-2029 döneminde toplanması hedeflenen kurumlar vergisi toplam 8 trilyon 452 milyar TL olarak hesaplandı. Aynı dönemde şirketlere yönelik tahsil edilmeyecek vergi tutarı ise 3 trilyon 666 milyar TL oldu. Üç yıllık toplam oran yüzde 43.4 düzeyinde gerçekleşti.
Bütçede, bazı indirim ve istisnaların standart vergi sisteminin unsuru sayıldığı için kapsam dışında tutulabildiği belirtildi. Tutarların “vazgeçilen gelir” yöntemiyle hesaplandığı ve veri temin edilemeyen kalemlerin hesaba katılamadığı vurgulandı. Açıklanan vergi harcamasının bu nedenle gerçek maliyetin alt sınırı olarak okunması gerektiği ifade edildi.