Amasya'da temmuz ayında bacaklarında başlayan sızılar sebebiyle sağlık kuruluşuna giden ve yürüme zorluğu çeken 15 yaşındaki Ceren Türker'e, eylül ayında Samsun Şehir Hastanesi'nde akut miyeloblastik lösemi (AML) tanısı konuldu.
Nadir rastlanan ve iyileşme süreci meşakkatli olan rahatsızlıkla mücadele eden Ceren, gördüğü kemoterapi sonrası hastalığı atlatarak sıhhatine kavuştu.
Amasya'da ikamet eden Ceren Türker, temmuz ayında ayaklarında başlayan sızı, yürüyememe ve hareket etmede güçlük çekme yakınmaları üzerine hastaneye gitti. Şikayetlerinin sürmesi üzerine Samsun'a gelen aile, Samsun Şehir Hastanesi'nde yapılan incelemelerin ardından Ceren'in lösemi olduğunu öğrendi.
Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde gerçekleştirilen tetkiklerde 15 yaşındaki Ceren'e akut miyeloblastik lösemi (AML) teşhisi konuldu.
İlk tedavinin ardından hastalığı geriledi
Yaklaşık iki ay süren tedavi sürecinde kemoterapi uygulanan Ceren'in kan değerlerinde beklenen düşüş görüldü. Yaklaşık 28 gün süren tedavi ve kan değerlerinin düzelme döneminin ardından yapılan kemik iliği analizinde hastalığın gerilediği ve remisyona girdiği saptandı.
Genetik incelemede başlangıçta pozitif olan bulguların da tedavi sonrasında negatifleştiği belirtildi. Şu anda herhangi bir şikayeti bulunmayan Ceren, hastalıksız şekilde takip ediliyor.
Hastalığın nüksetme riski nedeniyle 18 yaşına kadar kontrollerinin devam edeceği ifade edildi.
"Hastalığı yendiğimi öğrenince çok sevindim"
Tedavi sürecini aktaran Ceren Türker, "Sürecim olumlu geçti. Bu sene 10. sınıfa başlayacaktım. Değerlerim düştüğü için hastaneye geldik. Hastalığı yendiğimi öğrendiğimde çok mutlu oldum. İlk babamla paylaştım.
Bacaklarımda sızı vardı, yürüyemiyordum. Sonra ağzıma kaşık sokamadım. Şimdi bunlar yok, her şeyi yapabiliyorum. Benim gibi bu hastalıkla mücadele eden arkadaşlarım moralini yüksek tutsunlar.
Kendimi hiç yormadım, üzmedim. Moralimi yüksek tuttum. Kardeşlerimle ve arkadaşlarımla vakit geçirdim. Bol bol eğlendim ve bu hastalığı yendim" dedi.
"İlk tedavinin ardından remisyona girdi"
Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Zuhal Keskin, Ceren'in bacaklarında ve boynunda şişlik ve sızı şikayetleriyle kliniğe başvurduğunu belirterek, yapılan tetkiklerin ardından akut miyeloblastik lösemi tanısı koyduklarını söyledi. Ceren'in ilk tedavisinin yaklaşık 8 gün sürdüğünü aktaran Keskin, "Tedaviden sonra kan değerlerinde düşüş bekliyoruz. Nitekim kan değerlerinde düşüş oldu.
Enfeksiyon gelişmedi, herhangi bir sıkıntı yaşamadı. Daha sonra kan değerleri toparladı. Bir miktar kan takviyesi yaptık.
Kemoterapi sonrasında genetik sonucundaki pozitiflik de negatifleşti. İlk tedavisini henüz tamamlamışken, tedavinin hemen ardından remisyona girdi. Şu anda hastalığı yok.
Hastalıksız şekilde takip ediliyor. İki ya da üç haftada bir tedavi almak için geliyor. Herhangi bir şikayeti kalmadı" diye konuştu.
Lösemide bu belirtilere dikkat
Löseminin çocukluk döneminde sık rastlanan kanser türlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Keskin, ailelerin bazı belirtiler karşısında dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Keskin, "15-20 gün gibi kısa bir süre içerisinde ortaya çıkan ve ateş düşürücü ilaçlarla geçmeyen ciddi ateş, bacaklarda sızı, yürüyememe şikayeti, küçük çocuklarda dişlerini fırçalarken görülebilen küçük kanamalar, dilde daha büyük ve durdurulamayan kanamalar uyarıcı belirtilerdir.
Ayrıca iştahsızlık ve halsizlik gibi şikayetlerin artması da aileler için önemli işaretlerdir. Bu şikayetlerle hastaneye başvuran çocuklarda yapılan tetkiklerle aynı gün içerisinde tanı koyabiliyoruz.
Ardından kemoterapi tedavisine başlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ailelerle uzun bir tedavi ve takip süreci yürüttüklerini belirten Keskin, hastalığı yenen çocukların da çocukluk çağları tamamlanıncaya kadar düzenli kontrollere geldiğini söyledi.
Keskin, Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla çocuklara ve ailelerine destek olmak, toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla onların yanında olduklarını sözlerine ekledi.
