ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı etrafında uygulanan deniz ablukası için "Bir bakıma korsan gibiyiz ama oyun oynamıyoruz" diyerek dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Trump, Florida'daki bir etkinlikte yaptığı konuşmada, ABD Donanması'nın İran'a ait bir kargo gemisine el koyarak petrolüne el geçirmesini "çok karlı bir iş" olarak nitelendirdi.
ABD'nin İran'a karşı uyguladığı deniz ablukası kapsamında, gemilere yönelik uyarıların ve rotalarının değiştirilmesinin etkileri de gündemde. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), son 20 günde 48 geminin rotasının değiştirildiğini bildirdi.
ABD'NİN DENİZ ABLUKASI
İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun 2 Mart'ta Hürmüz Boğazı'nın geçişlere kapatıldığını duyurmasının ardından ABD, 13 Nisan'da İran limanlarına giren veya çıkan tüm gemilere yönelik deniz ablukası başlatmıştı. Bu durum, küresel petrol ticaretini ve bölgedeki tansiyonu artırma potansiyeli taşıyor.





