Trabzon'da 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi Zeynep Şeyihoğlu, yaylalarda gördüğü bitkileri bilimsel botanik illüstrasyon metoduyla çizerek sanal müzeye aktardı. Düzköy ilçesindeki yaylalarda bulunan bitkileri tanımak için araştırma yapan Şeyihoğlu, öğretmenlerinin de desteğiyle TÜBİTAK destekli "Benim Yaylamın Florası" projesini geliştirdi.

Proje kapsamında 28 bitkinin resmini çizen Şeyihoğlu, bu çalışmaları dijital ortama taşıyarak bir sergi açtı. Yaklaşık 100 farklı bitkiyle daha ilgilendiğini belirten Şeyihoğlu, amacının bitki okuryazarlığını geliştirmek olduğunu söyledi. Çocukluğundan beri bitkilere ilgi duyduğunu ve bu ilgisini akademik bir projeye dönüştürmek istediğini dile getiren Şeyihoğlu, çizdiği bitkilerin karekodlarını oluşturarak dijital ortama aktardığını belirtti.

Bilimsel botanik illüstrasyonun normal çizimden farklı olarak bitkilerin farmakolojik özelliklerini vurguladığını anlatan Şeyihoğlu, "Normal bir fotoğrafta anı dondururken illüstrasyonda bitkinin morfolojik özelliklerini vurgulayarak, bitkinin görüntüsünü, yapısal duruşunun çizimini yapabiliyoruz. Ayrıca ışık ve durum faktörleri olmuyor, direkt yapısal gerçeği gösterebiliyoruz." dedi.

Bitkilerin sürdürülebilirliğini öğretmeyi amaçladığını ifade eden Şeyihoğlu, "Bitki körlüğü insanların bitkileri tanımamasına deniyor. Bizim amacımız projede bitki okuryazarlığını aşılamaktı. Bitki okuryazarlığı bitkileri tanımak, ihtiyaç doğrultusunda bitkiyi kullanabilecek kadar bir bilgi olmasını sağlamak." diye konuştu.

Proje koordinatörü Tahir Yalçın ise öğrencisinin 10 aylık sürede önemli bir çalışma ortaya koyduğunu vurguladı. Şeyihoğlu'nun kullandığı tekniğin Leonardo da Vinci'nin anatomi çizimlerine benzediğini belirten Yalçın, "Zeynep'in kullandığı teknik de bunun aynısı ve illüstrasyon deniyor. Önemli yerleri vurguluyor. Bir fotoğrafta siz bitkinin yaprağını tam algılayamayabilirsiniz. Fakat Zeynep onun önemli farmakolojik yerlerini vurguluyor. Mesela tohumunu ayrı çiziyor. Bunu bir fotoğrafta görmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.

"Benim Yaylamın Florası" isimli proje, TÜBİTAK Ortaokullar Erzurum bölge finallerinde biyoloji alanında birinci gelerek Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.