Trabzon'da, yüzde 70 alkol ve yüzde 2 klorheksidin içeren, cilt antiseptiği olarak kullanılacak renkli yeni bir solüsyonun üretimi ve etkinliğinin belirlenmesi amacıyla TÜBİTAK destekli proje tanıtıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Ağın, cerrahi öncesi el ve cilt antiseptiklerinin hayati önem taşıdığını belirtti.

KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı ile Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı'nın ortak çalışmasıyla geliştirilen yeni solüsyon, ilk kez mavi renkte üretildi. Özellikle cerrahide kullanılan kırmızı ve şeffaf antiseptiklerin yol açabileceği olumsuzluklara dikkat çeken Doç. Dr. Ağın, fareler ve insanlar üzerinde denenen projenin olumlu sonuçlar verdiğini vurguladı.

Proje kapsamında gıda sektöründe güvenle kullanılan maddelerle renklendirilen antiseptiklerden turuncu, kırmızı ve mavi renkler elde edildi. Cerrahi operasyonlarda bölgenin takibini kolaylaştırması hedeflenen mavi renkli solüsyonun sunuma hazır hale getirildiği belirtildi. Proje ile ilgili bildiri uluslararası bir kongrede kabul alırken, sunumun Mayıs ayı içerisinde yapılması planlanıyor.

KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, cerrahi solüsyonların önemine değinerek, projenin bir yıl sonunda tamamlanmasının planlandığını ve doğal pigmentlerin de denenebileceğini söyledi. Yılmaz, Trabzon'daki hastanelerde yıllık ortalama 30-40 bin litre antiseptik solüsyon tüketildiğini belirterek, "Görünürlük hayat kurtarır" diyerek projeye verilen önemi vurguladı.

TÜBİTAK 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı'nca desteklenen projenin tanıtım toplantısına KTÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülin Renda, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Yüksel Aliyazıcıoğlu ve Prof. Dr. Selim Demir ile akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.