Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan ve UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak kabul edilen 58 yaşındaki kaval ustası Yaşar Güç, 85 yıllık aile mesleğini yaşatmaya devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılında kaval yapımı ve icrası dalında UNESCO'ya sunulan Yaşar Güç, aynı yıl Kültür Mirası Listesi'ne dahil edildi ve 2010'da ödülünü aldı. Güç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin 85 yıldır kavalcılıkla uğraştığını ve mesleğe babasının yanında başladığını belirtti.
Mesleğin öneminin farkına vardığını ve gelecek kuşaklara aktarılmasında bu ödülün etkili olduğunu vurgulayan Güç, "Sanatı yaşatmaya çalışıyorum. Bu ödül sayesinde yaptığımız işin öneminin farkına vardık. Gelecek kuşaklara aktarılmasında etkili oldu. Herkes bu şekilde sanatımızı tanımış oldu. Biz de en iyi şekilde tanıtmış olacağız." ifadelerini kullandı.
Kavalın halk arasında "çoban sazı" olarak bilindiğini söyleyen Güç, dilli ve dilsiz olmak üzere farklı kaval türleri ürettiklerini dile getirdi. Güç, "Ses aralıklarına göre 12 tonda kaval üretiyoruz. 48 ses olarak kaval ortaya çıkıyor. Boyları ise 20 santimetreden 82 santimetreye kadar değişiyor. Yapım süresi modele göre 3-4 saatten birkaç güne kadar uzayabiliyor." diye konuştu.
Ürettikleri kavalların yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi gördüğünü belirten Güç, enstrümanlarını Almanya, Avusturya, Polonya, Rusya, Amerika ve Avustralya gibi ülkelere gönderdiklerini söyledi. Güç, kavalın sadece çobanlar tarafından değil, konservatuvar öğrencileri tarafından da kullanıldığını sözlerine ekledi.





