'Terörsüz Türkiye' sürecinde ikinci aşama; 27 Kasım tarihi işaret edildi!

‘Terörsüz Türkiye’ sürecinde ikinci bir aşamaya geçildiği ve PKK’nın fesih sürecinin tamamlandığının 27 Kasım tarihinde resmen açıklanacağı ileri sürüldü.

'Terörsüz Türkiye' sürecinde ikinci aşama; 27 Kasım tarihi işaret edildi!

“Terörsüz Türkiye” sürecinde yaz aylarında yavaşlayan çalışmaların yeniden hız kazandığı öne sürülüyor. Nefes gazetesi yazarı Nuray Babacan, kaleme aldığı köşe yazısında, son dönemde devlet ve PKK kanadından gelen açıklamaların sürecin yeni bir aşamaya ilerlediğine işaret ettiğini belirtti.

Babacan’ın aktardığı siyasi kulis bilgilerine göre, süreçte öne çıkan tarihlerden biri 27 Kasım. İddiaya göre, bu tarihte yapılması beklenen Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, PKK’nın fesih ve silah bırakma sürecine ilişkin önemli açıklamalar yapılabilir.

Babacanın yazısından ilgili kısım şöyle;

“Yaz aylarında yavaşlayan açılım süreci çalışmaları yeniden ivme kazandı. Özellikle son MGK toplantısındaki “temenni” tadındaki atıftan sonra PKK kanadı hızlandı ve yaptıklarını anlatma ihtiyacı hissetti. Önümüzdeki süreçte 27 Kasım tarihini işaret edenler var. PKK’nın kuruluş gününde lağvedildiğinin resmen açıklanacağı savunuluyor. Anlatılanlara göre Abdullah Öcalan da tam zamanlı işin içinde.

ÖZEL BİR TARİH Mİ?

NEFES gazetesinin yakından izlediği ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinden gelen yeni bilgiler çarpıcı. Hem devlet hem de PKK kanadı art arda yaptıkları açıklamalarla Suriye ve Irak’ta boşaltılan alanlar, silahsızlanma, güneye çekilen PKK’lı gruplarıyla ilgili bilgi paylaşmaya başladılar. Hele insanın içini ürperten İstanbul’daki suikast timlerini geri çektikleri açıklaması… Muhatabın, terör örgütü olduğunu sert şekilde anımsatıyor.

Siyasi kulislerdeki yeni bilgilere göre, MHP’liler başta olmak üzere sürecin içinde olanların vurgu yaptığı bir tarih var: 27 Kasım. İddiaya göre, MGK toplantısı 27 Kasım’da yapılacak. Süreçle ilgili en kritik açıklama da bu toplantıda gerçekleştirilecek. PKK’nın fesih ve silah teslimi sürecinin tamamlandığı, örgütün kendisini lağvettiğinin resmî olarak teyit edildiği o zaman açıklanacak. Bu tarihin sembolik bir anlamı var. Süreci yakından izleyen siyasetçiler, 27 Kasım’da kurulan PKK’nın aynı tarihte resmen feshedildiğinin ilan edilmesinin önemine vurgu yapıyorlar.

ÖCALAN İŞİN ORTASINDA

Özellikle son iki haftadaki hareketlenmenin bir nedeni olarak da PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın çalışmaların içine aktif olarak katılması gösteriliyor. Yaz aylarında yavaşlatılan boşaltma çalışmalarının belki de bunu sağlamak için yapıldığını ve amaç sağlandıktan sonra ivme kazandığını öne sürenler de var.

Ama sonuçta tam bir statüsü olmasa da alt komisyonda görev verilen Öcalan’ın ‘tasfiye, boşaltma, silah teslimi, geri çekilecek bölgeler ve yapılacak açıklamalar’ konusunda inisiyatif kullanmaya başladığı, resmî-gayriresmî olarak daha aktif rol aldığı öne sürülüyor.

Bütün bunlardan sonra, yeni yılın ilk aylarında açılım sürecinin ikinci aşamasına yönelik adımlara tanık olmamız mümkün. Tabii, bir yol kazası olmazsa…

HABUR VAKASI KORKUSU

Konunun sosyolojik ve toplumsal yanına kafa yoranların saptamaları ilginç. İkinci aşamada cezaevinden çıkanlar, yurda dönenler, dağdan inenlerle ilgili hareketliliğin başlayacağı belirtiliyor. Yeni yıldan itibaren farklı bir dönem beklentisi var.

Şehre dönen eski PKK’lılarla ilgili yapılacak tören, karşılama, şov gibi gösteriler şimdiden karın ağrısı. İkinci bir “Habur vakasının” olmaması için neler yapılması gerektiği konuşuluyor. Toplu taziyeleri yönetmek bile sorun yaratmıştı.”

Deniz Ay
Editör