UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 2026 ilkbahar göçü döneminde önemli bir bilimsel çalışmaya ev sahipliği yaptı. Bu süreçte yaklaşık 1000 civarında kuş, yaş, cinsiyet ve göç kondisyonlarını belirlemek amacıyla halkalanarak kayıt altına alındı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Cernek Araştırma İstasyonu'nda görevli lisanslı uzman halkalamacı Deniz Oğuz, istasyonda yürütülen çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirtti. Oğuz, "İlkbahar ve sonbaharda, yani kuş göçünün en yoğun olduğu zamanlarda kuş halkalama çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 2026 İlkbahar Dönemi'nde 1000 civarı kuş halkaladık," dedi.

Kuşların güneyden kuzeye doğru gerçekleştirdiği göç yolculuğunda Samsun Kızılırmak Deltası'nın önemli bir durak noktası olduğunu vurgulayan Oğuz, "Alanda sabit duran ağlarla yakaladığımız kuşları her saat başı kontrol ediyor ve istasyona getiriyoruz. Her tür için farklı boyutlarda ve üzerinde hangi ülkede halkalandığına dair bilgilerin yer aldığı halkalar kullanılıyor. Bu sayede her kuş için ayrı bir numara ve takip imkanı sağlanıyor," diye konuştu.

Halkalama sürecinde kuşların yaş ve cinsiyet tayini yapıldığını, ayrıca vücutlarında biriktirdikleri yağ ve kas miktarı gibi çeşitli morfometrik ölçümler alındıktan sonra tekrar doğaya salındıklarını aktaran Oğuz, bu verilerin kuşların göç stratejileri hakkında değerli bilgiler sunduğunu ifade etti.

Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bu dönem en çok halkalanan türler arasında söğüt bülbülü, karabaşlı ötleğen ve bülbüllerin bulunduğunu belirten Oğuz, deltaların güneye ve kuzeye yapılan kuş göçleri için stratejik bir öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.