DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, Abdullah Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki yeni koşullarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Mithat Sancar’ın Öcalan’ın kendisi için hazırlanan yeni bir bölüme geçtiğini duyurmasının ardından konuşan Buldan, değişikliğin cezaevi sınırları içerisinde gerçekleştiğini belirtti.
“Kadınlar Yan Yana Geleceği Konuşuyor” konferansında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Buldan, yeni bölümün cezaevinin dışında olmadığını, çalışma koşullarının düzenlenmesi amacıyla hazırlandığını söyledi.
Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre Buldan, yeni bölümü şöyle tanımladı:
"Bu yeni yer cezaevinin bir parçası, cezaevinin dışında bir yer değil. Cezaevinin içinden oraya geçiliyor. Sadece çalışma koşullarını düzenleyen bir mekân olarak tarif etmek daha mantıklı."
“Statü değişikliği olarak değerlendirilemez”
Öcalan'ın yeni bölüme geçmesinin statü değişikliği anlamına gelmediğini belirten Buldan, süreçte üstlenmek istediği role ilişkin henüz bir tanımlama yapılmadığını ifade etti.
Buldan, Öcalan'ın kendisini “Barış ve Siyasallaşma Koordinatörü” olarak konumlandırmak istediğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
"Statü meselesi sadece Sayın Öcalan'ın o yere geçmiş olmasıyla tanımlanabilecek bir mesele değil. Sayın Öcalan şu an 'Barış ve Siyasallaşma Koordinatörü' olarak çalışmayı bekliyor. Sayın Öcalan, 'Ben bu sürece Barış ve Siyasallaşma Koordinatörü olarak katkı sunmak istiyorum' dedi ama henüz bu tanım yapılmadı."
Öcalan'ın gazeteci ve akademisyenlerle görüşme talebi
Pervin Buldan, Abdullah Öcalan'ın toplumun farklı kesimleriyle görüşme talebinin de henüz karşılanmadığını söyledi.
Öcalan'ın kadın kurumları, gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya gelmek istediğini belirten Buldan, görüşmelerin yalnızca siyasi heyet ziyaretleriyle sınırlı kalmasının sürecin ilerlemesi açısından yeterli olmadığını dile getirdi.
Buldan, söz konusu taleplerin yaklaşık iki yıldır karşılık bulmadığını ifade ederek şu değerlendirmede bulundu:
"Sayın Öcalan başından beri toplumun farklı kesimleri ile görüşmek istediğini söyledi. Kadın kurumları, gazeteciler, akademisyenlerle görüşmek istediğini söyledi. Ama bunlar iki yıldır gerçekleşmiyor. Sadece siyasi bir heyet gidiyor, biz gidiyoruz. Bu da sürecin ilerleyebilmesi için yeterli değil. Bunun için de hızlı bir şekilde adım atılması gerekiyor."