Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, son dönemde gündeme gelen fon piyasasındaki gelişmelere ilişkin sosyal medya hesabından bir video yayımladı.
Özel, videoyu “Para neredeyse hesap oradadır” notuyla paylaşırken, videoda “Asrın soygununa giden yolun taşları nasıl döşendi?” sorusuna yanıt verildi. Videoda, tasfiye edilen 131 fondan biri olarak Tera Portföy tarafından kurulan TLY isimli serbest fon üzerinden süreç anlatıldı.
Özel’in paylaştığı videoda, TLY fonunun 11 Mart 2021’de kurulduğu ve ilk dönemde yalnızca 12 yatırımcının işlem yapabildiği belirtildi. Fonun yaklaşık 4 yıl içerisinde değerinin 863 kat arttığı, 7 Ağustos 2025’te Sermaye Piyasası Kurulu’nun fonun halka açılmasına izin verdiği ve 12 Ağustos’ta yatırımcıların işlem yapmaya başladığı öne sürüldü.
Videoda ayrıca, bazı yatırım fonlarının ve bu fonlarda yer alan şirketlerin değerlerinin “ekonomik gerçekliğe aykırı şekilde” yükseltildiği iddiasına yer verildi.
SPK’nın 1 Ekim 2026 tarihli duyurusunda ise TLY, “Tera Portföy Birinci Serbest Fon” adıyla iade hesapları kapsamında listelenen fonlar arasında yer aldı.
“Fonlarla ilgili uyarılar yapıldı” iddiası
Özel’in videosunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 4 Kasım 2025 tarihli açıklamasına da atıf yapıldı. Videoda, Şimşek’in bazı fonlar üzerinden manipülasyonların yapıldığını söylediği belirtilerek, bu konuda daha önce uyarılar yapıldığı savunuldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığının 17 Eylül 2026 tarihli açıklamasında ise Finansal İstikrar Komitesi toplantısında sermaye piyasalarındaki son gelişmelerin ele alındığı, bazı fonlarda kredi ve likidite sorunları yaşandığının değerlendirildiği ve piyasa bozucu eylemlerde bulunanlar hakkında düzenleyici ve denetleyici kurumların yetkilerini kullanacağı bildirilmişti.
“455 binden fazla yatırımcı var”
Videoda TLY fonunun halka açılmasının ardından yaklaşık yüzde 980 yükseldiği ve daha sonra da yükselişin devam ettiği öne sürüldü. Özel ayrıca videoda AK Parti'li Fatma Betül Sayan Kaya'nın söz konusu hisselerden birini aldığı ve yatırımından yüksek getiri elde ettiği yönünde iddialara yer verdi.
Videoda, bazı şirketlerin yönetimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çeşitli görevlere atanan isimlerin bulunduğu da ileri sürüldü.
Özel, fon piyasasındaki gelişmelerden 455 bini aşkın yatırımcının etkilendiğini savunarak, aileleriyle birlikte 2 milyondan fazla kişinin mağdur olduğunu öne sürdü. Özel, paylaşımını “Parasını geri almayı bekleyenler için adres bellidir: Para neredeyse hesap oradadır” ifadeleriyle tamamladı.
Özel’in videosunda yer alan iddialara ilişkin ilgili kişi ve kurumların açıklamaları ile soruşturma ve inceleme süreçlerinin sonuçları bekleniyor.