2026-2027 eğitim-öğretim yılı yaklaşırken öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri okulun ilk haftasında yoklama alınıp alınmayacağı oldu. MEB çalışma takvimine göre okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için 7-11 Eylül 2026 tarihleri arasında uyum eğitimi gerçekleştirilecek. Tüm kademelerde ise yeni eğitim yılının ilk ders zili 14 Eylül 2026 Pazartesi günü çalacak.
Yaz tatilinin sona ermesine kısa süre kala “İlk hafta okula gitmek zorunlu mu, ilk gün yoklama alınır mı, devamsızlık e-Okul'a işlenir mi?” soruları da gündeme geldi. Verilen bilgilere göre MEB'e bağlı okullarda eğitim yılının ilk haftası normal eğitim sürecinin bir parçası olacak. Dersler ilk günden itibaren başlarken öğrencilerin devam durumları da takip edilecek.
Okullar ne zaman açılacak 2026?
2026-2027 eğitim-öğretim yılı öncesinde öğretmenlerin seminer dönemi 1 Eylül 2026 Salı günü başladı. Öğrenciler için ise kademelere göre farklı tarihlerde uyum çalışmaları gerçekleştirilecek.
Okul öncesi eğitime ve ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler 7-11 Eylül 2026 tarihleri arasında uyum eğitimine katılacak. Ortaokul 5. sınıf ile lise 9. sınıf öğrencilerine yönelik de rehberlik ve uyum çalışmaları yapılacak.
Yaz tatili 13 Eylül Pazar günü sona erecek. 14 Eylül 2026 Pazartesi günü ise tüm kademelerde dersler başlayacak.
İlk hafta okula gitmek zorunlu mu?
MEB'e bağlı okullarda okulun ilk haftası da eğitim-öğretim sürecine dahil. Bu nedenle öğrencilerin yalnızca ilk hafta olduğu gerekçesiyle okula gitmemesine yönelik genel bir uygulama bulunmuyor.
Yeni eğitim yılı 14 Eylül Pazartesi günü başlayacak ve öğrencilerin derslere katılımı ilk günden itibaren takip edilecek. İlk haftanın yalnızca tanışma, hazırlık veya sınıf düzeninin oluşturulduğu bir dönem olduğu düşünülse de verilen bilgilere göre devam zorunluluğu eğitim yılının başlangıcıyla birlikte geçerli olacak.
Dolayısıyla öğrencilerin okulun açıldığı ilk haftada da derslere düzenli şekilde katılması gerekiyor.
Okulun ilk haftası yoklama alınır mı?
Öğrencilerin araştırdığı bir diğer konu ise “İlk hafta yoklama alınır mı?” sorusu. Verilen bilgilere göre okulların açılmasıyla beraber öğrencilerin devam durumu takip edilecek ve yoklamalar ilk günden itibaren e-Okul sistemine işlenecek.
Bu nedenle 14 Eylül'de başlayacak eğitim-öğretim yılının ilk haftasında da diğer haftalarda olduğu gibi yoklama uygulaması devam edecek.
Öğrencinin okula gelmediği günler devam-devamsızlık kapsamında değerlendirilecek. İlk haftanın derslerin başlamadığı veya yoklama alınmadığı özel bir dönem olarak kabul edilmesine yönelik genel bir uygulama bulunmuyor.
İlk gün okula gitmek zorunlu mu?
14 Eylül 2026 Pazartesi günü 2026-2027 eğitim-öğretim yılının ilk ders günü olacak. Derslerin ilk günden itibaren başlaması nedeniyle öğrencilerin okula devam etmesi gerekiyor.
İlk gün öğrencilerin sınıfları, ders programları ve eğitim yılına ilişkin bilgilendirmeler de gündeme gelebilecek. Bununla birlikte ilk gün olması, devam ve yoklama uygulamasını ortadan kaldırmıyor.
Bu nedenle öğrencilerin yalnızca ilk gün değil, eğitim yılının başlangıcından itibaren derslere düzenli katılım göstermesi gerekiyor.
Uyum haftasında yoklama alınır mı?
Okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için normal eğitim takviminden önce 7-11 Eylül 2026 tarihleri arasında uyum haftası düzenlenecek.
Bu süreç, okula ilk kez başlayacak çocukların yeni eğitim ortamına alışmalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Verilen bilgilere göre uyum haftasında yoklama konusunda esneklik uygulanabilse de öğrenciler için çeşitli eğitim ve uyum çalışmaları gerçekleştirilecek.
Ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıfa başlayan öğrenciler için de yeni okul ortamına ve eğitim kademesine uyumu kolaylaştırmaya yönelik rehberlik çalışmaları yürütülecek.
2026-2027 ilk ara tatil ne zaman?
MEB çalışma takvimine göre eğitim yılının ilk ara tatili 16-20 Kasım 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Hafta sonlarıyla birlikte öğrenciler toplam 9 günlük tatil yapacak.
Birinci dönemin tamamlanmasının ardından yarıyıl tatili 25 Ocak 2027'de başlayacak ve 5 Şubat 2027'de sona erecek. İkinci dönem ise 8 Şubat 2027 tarihinde başlayacak.
İkinci ara tatil 8-12 Mart 2027 tarihlerinde gerçekleştirilecek. 2026-2027 eğitim-öğretim yılı ise 25 Haziran 2027 Cuma günü karnelerin dağıtılmasıyla tamamlanacak.





