Nevşehir'de "Ulusal Doğal ve Kültürel Miras Turizmi Sempozyumu" açılış töreniyle başladı. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, NEVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri müzik dinletisi sunarken, Kültür ve Turizm Bakanlığı semah ekibi de bir gösteri gerçekleştirdi.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, açılış konuşmasında, katılımcıların sunacağı bildirilerin yayınlanarak bilim insanlarının istifadesine sunulacağını belirtti. Aktekin, NEVÜ'nün 2021'de YÖK Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı'na "doğal ve kültürel miras turizmi" alanında dahil olduğunu ve bu kapsamda çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.

"Kültürel miras, bir milletin hafızası olduğu kadar insanlığın da ortak hazinesidir," diyen Aktekin, bu hazineyi korumanın sadece fiziksel muhafaza ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda çeşitli boyutlarıyla değerlendirilip analiz edilerek, sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda turizme ve paydaşlara kazandırılması gerektiğini ifade etti. UNESCO'nun mimari dokunun muhafazasından dijital belgelemeye kadar pek çok konuya önem verdiğini hatırlatan Aktekin, sempozyumda bu strateji kapsamında birçok konunun ele alınacağını sözlerine ekledi.

Rektör Yardımcısı Mutluhan Akın ise Kapadokya turizminin sürdürülebilirliği ve bölgenin gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen çalışmalara değindi. Kapadokya'nın 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildiğini ve Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği tarafından da dünyada korunması gereken 100 jeolojik miras listesinde yer aldığını belirtti. Türkiye'den bu listede sadece Kapadokya ve Pamukkale'nin bulunduğunu hatırlatan Akın, Kapadokya'nın doğal ve kültürel mirasın iç içe geçmesiyle benzersiz bir coğrafya olduğunu vurguladı.

Çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı oturumlarla devam eden sempozyum, iki gün sürecek.