Alman Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre, Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen gizli bir toplantıda üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Avrupa müttefiklerine ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin planladığı kesintiler hakkında bilgi verdi. Toplantıya katılan Avrupalı yetkililerin, planlanan kesintinin boyutuna şaşırdıkları belirtildi.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in temsilcisi Alexander Velez-Green, müttefiklere ABD'nin NATO'nun hazır kuvvet havuzuna çok daha az kaynak ayırmayı planladığını bildirdi. Bu plan kapsamında, konuşlandırılabilir insansız hava araçları, savaş uçakları, havada yakıt ikmali yapan uçaklar ile savaş gemileri ve diğer deniz kuvvetlerinin sayısında azalma öngörülüyor.
ABD'nin NATO'ya tahsis ettiği uçak sayısını ciddi oranda azaltacağı ileri sürülürken, Washington'un Avrupalı müttefiklerinden kıtada nükleer caydırıcılık güçlerini sürdürmeye devam edeceği ancak Avrupa ülkelerinin konvansiyonel savunma konusunda birincil sorumluluğu üstlenmesini beklediği ifade edildi.





