MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla siyasi partilerin kuruluş süreçlerine yönelik mevcut mevzuatı eleştirdi. Siyasi parti kurmanın şirket kurmaktan çok daha kolay olduğunu defalarca dile getirdiklerini belirten Yıldız, yeni bir Siyasi Partiler Kanunu'na duyulan ihtiyacın açık olduğunu ifade etti.

Yargıtay kayıtları ve seçime katılma yeterliliği

Yıldız, Özgür Özel liderliğinde kurulan yeni bir siyasi partiye Yenilik Partisi temsilcisinin yaptığı isim itirazını hatırlatarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın parti adının değiştirilmesi yönünde uyarıda bulunduğuna dikkat çekti. Mevcut tabloya ilişkin resmi verileri paylaşan Yıldız, Yargıtay’a kayıtlı 189 siyasi parti bulunduğunu, Yüksek Seçim Kurulu’nun 2026/159 sayılı kararına göre ise seçime katılma yeterliliğine sahip parti sayısının 41 olduğunu belirtti.

Son milletvekili genel seçim sonuçlarını da değerlendiren Yıldız, seçime katılan 24 siyasi partiden 14'ünün binde bir ile binde iki arasında oy aldığını vurguladı. Toplumsal hayata katkısı bulunmayan ve tabela partisi olarak nitelendirilen bu yapıların oy oranlarının ortada olduğunu belirten Yıldız, bazı partilerin ülke genelinde 100-200 üyesinin dahi bulunmadığını ifade etti.

Yeni yasal düzenleme ve tescil şartı önerisi

Mevcut yasal boşlukların giderilmesi gerektiğini savunan Feti Yıldız, partilerin kuruluş aşamasında daha sıkı kriterlere bağlanması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, yeni düzenleme önerisini şu sözlerle paylaştı:

"Mesela bir örnek olarak; en az 41 il nüfusu ve bunların üçte bir ilçelerinde il-ilçe yönetim kurulu üye sayısı, il nüfus sayısı veya seçmen sayısının binde birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na tasdik ettirip İçişleri Bakanlığına teslim etmeyen siyasi partiler kuruluşunu tamamlamamış sayılmalıdır."