Mersin'de tarımsal Ar-Ge çalışmaları için bölgesel çalıştay düzenlendi

Mersin'de düzenlenen bölgesel tarımsal Ar-Ge çalıştayında, tarımsal üretimin milli güvenlik için önemi ve kaynakların verimli kullanımı ele alındı.

Mersin'de tarımsal Ar-Ge çalışmaları için bölgesel çalıştay düzenlendi

Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nihal Denli etkinlikteki açıklamasında, "Tarımsal üretim sadece ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda milli bir güvenlik meselesidir.

Bölgesel Ar-Ge stratejisi bir seçenek değil, mecburiyettir" ifadelerini kullandı.

Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde meyvecilik, bağcılık, sebzecilik, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, toprak su kaynakları ve arıcılık alanlarında faaliyet gösteren Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde 'Çok Disiplinli Tarımsal Ar-Ge' temalı bölgesel bir çalıştay düzenlendi.

Farklı uzmanlık alanlarının bir araya gelerek kaynakların daha verimli kullanımı, iş birliği önündeki engeller ve çözüm önerileri üzerinde durulan toplantıya Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ile Enstitü Müdürü Dr. Nihal Denli ve çok sayıda davetli katıldı.

Protokol konuşmalarının ardından Enstitü Müdürü Dr. Nihal Denli, yürütülen Ar-Ge projeleri hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Denli, "Bildiğiniz üzere dünya iklim değişikliği, nüfus artışı, su kaynaklarının azalması ve küresel tedarik zinciri krizleri gibi büyük sınavlarla karşı karşıya.

Bu zorluklar karşısında tarımsal üretimin yalnızca ekonomik bir uğraş değil, aynı zamanda milli bir güvenlik konusu olduğunu net bir şekilde anladık.

Gıda güvenliğinin kalkınmanın temel anahtarı olduğunu, geleneksel üretim yöntemlerini en güncel bilimsel veriler ve teknolojik imkanlarla birleştirmemiz gerektiğini biliyoruz" şeklinde konuştu.

"Bölgesel Ar-Ge yaklaşımı bir tercih değil, zorunluluktur"

Her bölgenin kendine özgü mikro klima, toprak yapısı, su potansiyeli ve üretim modeli olduğuna vurgu yapan Denli, "Dolayısıyla tarımda tek tip bir çözümün her yerde aynı başarıyı getirmesini bekleyemeyiz. İşte bu sebeple bölgesel Ar-Ge yaklaşımı bir tercih değil, zorunluluktur.

Bölgemizin sunduğu eşsiz tarımsal potansiyeli en yüksek verimle değerlendirmek; kuraklığa ve hastalıklara dirençli yeni türlerin geliştirilmesi, akıllı tarım teknolojilerinin sisteme entegre edilmesi, su ve toprak kaynaklarımızın sürdürülebilir korunması ve katma değeri yüksek ürünler oluşturulmasıyla mümkündür.

Bu hedeflere ulaşmanın yegane yolu, üniversiteler ve araştırma kurumlarındaki bilgi birikimini sektörün tüm paydaşlarıyla harmanlayarak üreticiye ulaştırmaktır.

Bu çalıştay, akademik bilgi ve tecrübeyi sahaya aktarma noktasında tüm paydaşları buluşturan çok kıymetli bir platformdur" dedi.

Çalıştayda çeşitli alanlarda sunumlar gerçekleştirilirken; meyvecilik, sebzecilik, süs bitkileri ve gıda teknolojisi çalışma grupları oluşturularak istişarelerde bulunuldu.

Deniz Ay
Editör