Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 14-20 Eylül tarihleri arasında kutlanan 39. Ahilik Haftası kapsamında Ulus’ta düzenlenen programa katıldı.
Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen törenin ardından konuşan Yavaş, Ahilik kültürünün temelinde yer alan meslek ahlakı, dayanışma ve esnaflık geleneğinin yaşatılmasının önemine vurgu yaptı.
“Disiplinli bir şekilde yetişmesi için vesile olurlarmış”
Konuşmasında Beypazarı’nda yaşadığı bir anısını paylaşan Yavaş, geçmişte esnafın çırak ve kalfa yetiştirme konusunda gösterdiği disiplin ve dayanışmayı anlattı.
Beypazarı’nın geçmişte önemli bir esnaf kenti olduğunu belirten Yavaş, 1970’li yıllarda ilçede 75 terzinin bulunduğunu, çok sayıda kunduracının faaliyet gösterdiğini ve Ankara’nın önde gelen terzilerinin önemli bölümünün Beypazarı kökenli olduğunu söyledi.
Yavaş, Ahilik Haftası ve kuşak kuşanma törenlerinin nasıl gerçekleştirildiğini araştırdığını belirterek, esnaf kültüründeki dayanışma ve disipline ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Bir esnafın yanında çalışan çırak, kalfa olan birisi eğer esnafın yanından herhangi bir şekilde disiplinsizlik yapıp terk edip giderse aynı iş kolunda hiçbir esnaf onu yanında işe almazmış. Böyle disiplinli bir şekilde yetişmesi için vesile olurlarmış.”
Günümüzde ise bunun tam tersine işleyen bir sistem bulunduğunu ifade eden Yavaş, “İnsanların birbirinden ‘transfer’ adı altında en kıymetli ustaları alıp kendi iş yerine aldığını düşünürsek yüzde 100 tersine işleyen bir sistem var” dedi.
“Esnafımızın mutlaka ayakta kalması lazım”
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal destek uygulamalarında esnafın da desteklenmesine önem verdiğini belirten Yavaş, sosyal yardım alan vatandaşlara doğrudan paket dağıtmak yerine Başkent Kart aracılığıyla ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamasını sağladıklarını söyledi.
Bu alışverişlerin esnaftan yapılmasını teşvik ettiklerini belirten Yavaş, Ankara’nın geçmişte bir esnaf kenti olduğunu ifade etti.
Yavaş, “Biliyorsunuz biz sosyal destek alanlara paket dağıtmak yerine Başkent Kart’la kendi ihtiyaçlarını almalarını sağlıyoruz. Bunu da esnaflardan almalarını sağlıyoruz. Çünkü Ankara aslında bir esnaf kentiydi. Şimdi sanayileşti, eğitimde, ticarette, birçok alanda oldukça gelişti. Ancak esnafımızın mutlaka ayakta kalması lazım” diye konuştu.
“Esnaf bu milletin harcıdır”
Kırtasiyeciden kasaba kadar farklı meslek gruplarının ayakta kalmasının önemine dikkat çeken Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından esnafa yönelik sağlanan desteklerin devam edeceğini belirtti.
Yavaş, “Aşağı yukarı 200 bin esnafımıza yedi yıl içerisinde 23 milyarlık destekte bulunmuşuz. Bu da işte esnafımıza bir şekilde yetmese de yedi yıldır ayakta kalmasına bir vesile oluyor. Bu uygulamamıza devam edeceğiz” dedi.
Esnafın toplumsal değerlerin korunmasındaki rolüne dikkat çeken Yavaş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çünkü esnaf bu milletin harcıdır. Esnaflık biterse ülkede birçok değerimizi kaybederiz. Esnaflarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. 39. Ahilik Haftası hayırlı uğurlu olsun.”





