Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, bu yıl da Sakura Plastik Sanatlar Sergisi ve Sakura Festivali'ne ev sahipliği yaptı. Çağırkan köyündeki müzede gerçekleştirilen festival, iki ülke arasındaki kültürel etkileşimi ve dostluğu ön plana çıkardı.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tamura Masami, açılış konuşmasında Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin Türkiye-Japonya dostluğunun önemli bir sembolü olduğunu belirtti. Masami, "Kaman'da, uzun yıllardır sürdürülen arkeolojik kazılar sayesinde Japonya ve Türkiye arasındaki işbirliği geliştirilmektedir. Japonya'da ilkbaharın sembolü olan kiraz çiçeklerini burada beğeniyle izlerken, kültürel etkileşim fırsatı bulmaktan son derece memnuniyet duyuyorum. Japon kültürünün estetik anlayışını deneyimleyeceğiniz, Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkileri üzerine düşüneceğiniz, sizi manevi olarak zenginleştirecek bir zaman geçirmenizi diliyorum." ifadelerini kullandı.

Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek ise baharın simgesi sakuranın güzelliğiyle sanatın birleştirici gücünü ve kültürlerarası dostluğun en güzel örneklerini paylaşmanın mutluluğunu dile getirdi. Demiryürek, "Kaman'da sakura etrafında bir araya gelmek de bu bakımdan Türkiye ile Japonya arasında yıllar içinde emekle, bilimle ve karşılıklı saygıyla kurulan dostluğun görünür bir ifadesidir. Bu dostluğun Kaman'daki en güçlü karşılıklarından biri, Kalehöyük'te yürütülen arkeolojik çalışmalar ve bu çalışmaların etrafında oluşan kültürel mirastır." dedi. Vali Demiryürek ayrıca, Kalehöyük'teki çalışmalara büyük katkılar sunan merhum Dr. Sachihiro Omura'yı da saygıyla andı.

Festival kapsamında Sakura Plastik Sanatlar Sergisi'nin açılışı protokol üyeleri tarafından yapıldı. Japon sanatçı Atsuko Suetomi'nin koto konseri büyük ilgi görürken, çocuklar da konsere eşlik etti. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Japon-Kore Kültürünü Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen atölyelerde ise origami, kaligrafi, seramik yapımı ve Türk-Japon bayrağı hazırlama gibi etkinlikler gerçekleştirildi.