Kayseri'nin İncesu Organize Sanayi Bölgesi (OSB), hayata geçirdiği güneş enerjisi santralleri (GES) ve su arıtma tesisi ile hem çevreye duyarlılığını ortaya koyuyor hem de ekonomiye önemli katkılar sağlıyor. Yeşil dönüşüm odaklı bu yatırımlar sayesinde sanayicinin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmı yenilenebilir kaynaklardan karşılanıyor.
İncesu OSB yönetimi tarafından hayata geçirilen projeler kapsamında kurulan güneş enerjisi santralleri, sanayicilerin elektrik tüketiminin yüzde 56'sını karşılıyor. Bu durum, hem maliyetleri düşürürken hem de çevresel etkiyi minimize ediyor. Ayrıca, OSB bünyesinde kurulan modern arıtma tesisi ile günde 4 bin 400 ton atık su arıtılarak tekrar kullanıma uygun hale getiriliyor. Bu sayede doğal kaynakların korunması hedefleniyor.
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, İncesu OSB'nin hem şehir hem de ülke için stratejik bir üretim merkezi olduğunu belirtti. 12 bin 500 metrekarelik alanda metalden medikale, seramikten süngere kadar geniş bir yelpazede üretimin sürdüğünü vurgulayan Çiçek, OSB'nin modern yapısına dikkat çekti.
"Özellikle yeşil dönüşümle ilgili yapılması gereken birçok şey hızla yapıldı," diyen Vali Çiçek, İncesu OSB'nin yenilenebilir enerjiden üretim yapan ender OSB'lerden biri olduğunu söyledi. Kullandığı elektriğin yüzde 56'sının GES'lerden karşılanmasının büyük bir başarı olduğunu ve hem tasarruf hem de yeşil dönüşüm açısından çok değerli olduğunu ekledi. 2024 sonunda başlayan yatırımla sisteme 23 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik ilave edildiğini ve tüm enerjinin yer altından döşenen 96 kilometrelik kablolarla sağlandığını belirtti.
Vali Çiçek, OSB'nin arıtma tesisinin Avrupa Birliği (AB) uyum yasalarıyla tam uyumlu olduğunu ve yeşil dönüşüm hedeflerine ulaştığını vurguladı. Günde 4 bin 400 ton atık suyun arıtıldığını, hem evsel hem de endüstriyel atıkların OSB içinde arıtılarak sulama suyu olarak sisteme geri verildiğini ifade etti. Bu tesisin son teknolojiyle yapıldığını ve hem AB hem de Türkiye mevzuatlarına tam uyum sağladığını belirterek gurur duyduklarını dile getirdi.
İncesu OSB'nin karşılaştığı sorunları çözerek geleceğe emin adımlarla ilerlediğini belirten Çiçek, üretimin sürekliliğini sağlamak amacıyla TOKİ tarafından OSB'ye 2 bin konutluk ev yapılacağını ve bu projenin de üretime katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.




