Katar ve Kuveyt, son günlerde İran’dan düzenlenen saldırılara karşı hava savunma sistemleriyle başarılı müdahalelerde bulundu. Doha üzerinde engellenen füze saldırısı ve Kuveyt’te Muhammed el-Ahmed Deniz Üssü’nü hedef alan insansız hava aracı saldırısının bertaraf edilmesi, Körfez’de artan güvenlik risklerini gözler önüne serdi.
Kuveyt Savunma Bakanlığı, hava kuvvetlerinin saldırılara karşı tam hazırlıkla ve diğer askeri birimlerle koordinasyon içinde olduğunu açıkladı. Al Jazeera kaynaklarına göre, Doha semalarında yaşanan müdahaleler sırasında şiddetli patlamalar meydana geldi. Kuveyt’te ise insansız hava aracına yönelik savunma sistemlerinin etkin şekilde devreye girdiği bildirildi.
Bölgedeki bu askeri hareketlilik, İran ile ABD arasındaki müzakerelerin sürdüğü bir dönemde yaşanıyor. Aynı gün, İsrail ve ABD, İran’ın başkenti Tahran dahil 24 eyalette çeşitli hedeflere ortak saldırılar düzenledi. İsrail Savunma Bakanlığı, bu operasyonun “önleyici saldırı” niteliğinde olduğunu belirtirken, ABD Başkanı Donald Trump da İran’a yönelik kapsamlı bir askeri operasyon başlatıldığını duyurdu.
İran Kızılayı’nın verilerine göre, saldırılar sonucunda 201 kişi hayatını kaybetti, 747 kişi yaralandı. İran ordusu ise ABD ve İsrail’in saldırılarına karşılık olarak İsrail’e balistik füze ve insansız hava aracıyla karşı saldırı başlattı. Ayrıca, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Ürdün’deki ABD üsleri ve hedeflerine yönelik füze ve kamikaze İHA saldırıları gerçekleştirildi.
Bölgedeki son gelişmeler, Körfez ülkelerinin savunma kapasitesinin sınandığı ve uluslararası askeri işbirliğinin öneminin arttığı bir döneme işaret ediyor. Körfez’deki güvenlik dinamikleri, İran ve Batılı aktörler arasındaki gerilimin bölgesel yansımalarını daha görünür kılıyor.
Kuveyt Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Muhammed el-Ahmed Deniz Üssü'nü hedef alan insansız hava aracı saldırısının engellendiği vurgulandı. Hava savunma sistemlerinin İHA'ya başarılı bir şekilde müdahale ettiği bildirilen açıklamada, Kuveyt Hava Kuvvetlerinin saldırılara karşı hazır ve ordunun diğer birimleriyle koordineli olduğu ifade edildi.