İran hükümeti, son çatışmaların ekonomik etkilerine ilişkin ilk verileri açıkladı. Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, ülkenin savaş kaynaklı kayıplarının yaklaşık 270 milyar dolar olarak hesaplandığını belirtti.
Bu rakamın ön değerlendirme niteliğinde olduğunu ve nihai bilançonun henüz belirlenmediğini ifade eden yetkililer, altyapı, ekonomik kayıplar ve dolaylı etkilerin toplam maliyeti artırabileceğini vurguluyor. Bu nedenle açıklanan 270 milyar dolarlık zararın, nihai rakamın altında kalabileceği değerlendiriliyor.
Muhacerani, ABD ve İsrail saldırıları nedeniyle oluşan zararların tazmininin müzakere heyetinin gündeminde olduğunu belirtti. Daha önce Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapılan görüşmelerde de savaş tazminatları ele alınmıştı.
Körfez Ülkelerinden de Tazminat Talebi
İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Said İravani, ABD ve İsrail'in İran'a karşı yürüttüğü savaşta yer aldıkları gerekçesiyle Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Ürdün'den tazminat talep ettiklerini duyurdu.
İravani mektubunda, "İran (önceki sunduğu raporunda) saldırganların (ABD-İsrail) söz konusu devletlerin topraklarını kullandığını ve bazı sivil hedeflere yönelik yasadışı saldırılara doğrudan katıldıklarını bildirmiştir" ifadelerine yer verdi. Bu 5 ülkenin uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettikleri öne sürülen mektupta, İran'a verilen tüm maddi ve manevi zararların tazmin edilmesi gerektiği vurgulandı.





