Iğdır'daki dağlık meralara hayvanlar için mola noktaları kuruldu

Iğdır'da yaz sıcaklarından etkilenen küçükbaş hayvanlar için dağlık alanlara gölgelik ve suluklar yerleştirilerek verimliliğin artırılması hedefleniyor.

Iğdır'daki dağlık meralara hayvanlar için mola noktaları kuruldu

HÜSEYİN YILDIZ - Iğdır'da küçükbaş hayvanların bunaltıcı yaz sıcaklarında serinleyebilmeleri ve su gereksinimlerini giderebilmeleri için yüksek kesimlerdeki meralara gölgelikler ve sulama noktaları inşa edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bünyesinde yaklaşık 1 milyon 400 bin küçükbaş hayvan barındıran Iğdır'da hayvansal üretimi teşvik etmek üzere bir girişim başlattı.

Termometrelerin yaz mevsiminde 40 dereceyi bulduğu yörede, hayvanların güneşten korunması ve suya erişimlerinin kolaylaştırılması adına dağlık arazilere gölgelik ve suluklar eklendi.

Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından yürütülen çalışma dahilinde son 5 senede 92 gölgelik ile 650 suluk inşa edilerek besicilerin kullanımına açıldı.

Stratejik noktalara yerleştirilen bu dinlenme alanları sayesinde küçükbaş hayvanlardan elde edilen et ve süt veriminde yüzde 30 oranında yükseliş öngörülüyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, bölgedeki hayvancılık altyapısını geliştirmek adına faaliyetler yürüttüklerini ifade etti.

Küçükbaş hayvancılığın Iğdır ekonomisi için kritik bir gelir kapısı olduğunu dile getiren Tingiş, "2026 yılı içerisinde 14 gölgelik, 200 suluk, 2025 yılı içerisinde ise 28 gölgelik ve 105 suluk yaptık.

Son 5 yılda ise 92 gölgelik, 650 suluk yaptık." dedi.

- "2027'de ücra köylerin de altyapılarını güçlendirmeye çalışacağız"

Çalışmanın özellikle dağlık bölgelerdeki köylerde hayata geçirildiğini belirten Tingiş, "Özellikle Tuzluca ilçemizin dağ köylerinde ve merkeze bağlı dağ köylerimizde küçükbaş üreticilerimizin gölgelik ve suluk

ihtiyacını bu projemiz kapsamında sağlamaktayız. 2027 yılı içerisinde de bu projelerimizle ücra olan köylerimizin gerekli imkanlarını sağlamaya, altyapılarını güçlendirmeye çalışacağız." diye konuştu.

Küçükbaş ve büyükbaş ile mera hayvancılığından minimum maliyetle maksimum verimliliği sağlayabilmek için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak çalıştıklarını vurgulayan Tingiş, şunları kaydetti:

"Hayvanların yaklaşık 10-12 kilometre gibi bir yol katederek su ve gölge şartlarına gitmeleri gerekiyor. Bu da hayvanların zayıflamalarına neden oluyordu.

Şu an meraların ortasına yapmış olduğumuz gölgelik ve suluklar sayesinde özellikle yaz dönemi sıcak havalarda hayvanlar sularını içip gölgeliklerin altında konaklayabiliyor. Bu da hayvanların et ve süt randımanında müthiş bir gelir sağlıyor."

Deniz Ay
Editör