Küresel piyasalarda altının ons fiyatı, dün yüzde 1,93 değer kaybederek 4.317 dolardan günü tamamladı. Yaklaşık beş haftanın ardından 50 günlük üssel hareketli ortalamaya denk gelen 4.315 dolar seviyesine kadar gerileyen ons altında, haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde sınırlı tepki alımları görüldü.
Ons altın, TSİ 06.00 itibarıyla 4.323 dolardan işlem gördü.
Altında 3 haftalık düşüş serisi
Ons altın, haftanın son işlem gününe girilirken geçen cuma kapanışına kıyasla yaklaşık yüzde 2,35 geriledi. Böylece değerli metalin üç haftalık düşüş serisine yöneldiği görüldü.
Ons altındaki gerileme yurt içindeki altın fiyatlarına da yansıdı. Geçen haftayı 6.897 TL seviyesinden tamamlayan gram altın, bugünkü işlemlere 6.754 TL’den başladı.
Petrol ve faiz baskısı
Altın fiyatları üzerinde etkili olan gelişmelerin başında petrol fiyatlarındaki yükseliş geliyor. Petrol fiyatları 110 dolar sınırına yaklaşarak 20 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyelere yöneldi.
Enerji fiyatlarındaki yükseliş, küresel piyasalarda enflasyon ve faiz endişelerini yeniden gündeme taşırken altın fiyatları üzerinde de baskı oluşturdu.
Avrupa Merkez Bankası’nın enerji fiyatlarının yarattığı enflasyonist baskıya karşı politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 2,50’ye yükseltmesi de piyasaların gündemindeki gelişmeler arasında yer aldı.
ABD tahvil faizleri yükseldi
Küresel tahvil getirileri yüksek seviyelerini korurken ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,97’ye çıkarak yaklaşık üç yılın zirvesine yöneldi.
Faiz getirisi bulunmayan altın, tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle yatırımcılar açısından görece cazibesini kaybetti ve baskı altında kaldı.
ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı ise gelecek hafta çarşamba günü açıklanacak. CME FedWatch verilerine göre, faiz artışı ihtimali bugün itibarıyla yüzde 72,4 seviyesinde fiyatlanıyor. Bu oran bir gün önce yaklaşık yüzde 60 seviyesindeydi.
Orta Doğu gerilimi takip ediliyor
Jeopolitik risklere ilişkin belirsizlik de piyasalarda etkisini sürdürüyor. Ahlatçı Yatırım’ın değerlendirmesinde, ABD-İran geriliminin enerji piyasaları üzerindeki etkisinin güçlü olduğu belirtildi.
Hürmüz Boğazı’ndaki gemi trafiğinin normal seviyelerin oldukça altında kalması, İran bağlantılı Husilerin Kızıldeniz’de etkinliğini artırması ve ABD’nin İran’daki Pickaxe Mountain bölgesine yönelik yeni saldırı ihtimalinin gündemde olması, petrol arzına ilişkin endişeleri canlı tutuyor.
ABD’de ÜFE yükseldi
ABD’de dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisi de Fed’in para politikasına ilişkin beklentiler açısından yakından takip edildi.
Üretici fiyatları ağustosta yüzde 0,4 artarak beklentiler doğrultusunda gerçekleşirken yıllık artış yüzde 5,4’e yükseldi. Böylece enerji fiyatlarındaki yükselişin üretici maliyetlerine yansımaya başladığı görüldü.
Yıllık enflasyonun yüksek seviyesini korumasının Fed açısından rahatlatıcı bir tablo oluşturmadığı değerlendirilirken, piyasaların gözü bugün açıklanacak tüketici enflasyonu verisine çevrildi.
Gözler ABD TÜFE verisinde
Piyasalarda bugün TSİ 15.30’da açıklanacak ABD ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi bekleniyor.
Enflasyonun yüksek kalması veya beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda Fed’in daha şahin bir politika izleyeceğine ilişkin beklentilerin güçlenebileceği belirtiliyor. Böyle bir senaryonun ise altın fiyatları üzerindeki baskıyı artırabileceği değerlendiriliyor.
Ons altında kısa vadede 4.282 dolar destek, 4.445 dolar ise direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.





