Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, Anadolu'nun kadim ekmek kültürüne ışık tutan önemli bir araştırmaya imza attı. Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Salih Kavak'ın öncülüğünde yürütülen çalışmada, erken dönem gıda üretim teknikleri ve toplumsal ritüeller mercek altına alındı.

Yapılan detaylı incelemeler sonucunda, gün yüzüne çıkarılan ekmek kalıntısının gernik buğdayı (Triticum dicoccum) ve mercimek (Lens culinaris) gibi temel malzemelerle üretildiği tespit edildi. Analizler, hamur içerisindeki hava boşluklarının ekmeğin mayalandığına ve yoğun bir yoğurma işleminden geçtiğine işaret ederken, buğday başak sapı parçalarının varlığı tahılların tam olarak elenmeden kullanıldığını gösterdi. Ekmeğin ise yaklaşık 150 ila 160 derece sıcaklıkta pişirildiği belirlendi.

Araştırmacı Salih Kavak, buluntuların arkeometrik yöntemlerle incelendiğini ve çalışmaların titizlikle sürdüğünü belirtti. Kavak, "Yaptığımız analizlerde ekmeğin mayalandığını, yoğurma işleminin uygulandığını ve gernik buğdayı ile mercimek kullanıldığını tespit ettik." diyerek elde edilen ön bulguları paylaştı.

Ekmeğin yüksek sıcaklıkta pişirildikten sonra bilinçli bir şekilde karbonlaştırıldığını vurgulayan Kavak, bu karbonlaşmanın, ekmek kalıntısının günümüze kadar korunmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti. En dikkat çekici bulgulardan biri ise ekmeklerin pişirildiği yerle ilgili. Kavak, "Elde ettiğimiz veriler, ekmeğin mekan terk edilirken kapı eşiğine bırakıldığını gösteriyor. Bu durum, ekmeğin bir adak ya da ritüel unsuru olarak kullanılmış olabileceğini düşündürüyor." şeklinde konuştu.