Fon krizinde mağdur sayısı 1,5 milyona ulaştı

Fon krizinde mağdur sayısı 1,5 milyona ulaştı. Detaylar ve son gelişmeler Habersunum'da.

Fon krizinde mağdur sayısı 1,5 milyona ulaştı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili Cevdet Akay, kamuoyunda ‘fon’ krizi olarak bilinen süreçte mağdur olan yurttaşlarla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir basın toplantısı düzenledi. Piyasada doğrudan hisse senedi alım satımı yapan yatırımcıların da değer kayıpları nedeniyle mağdur olduğunu ifade eden Akay, son haftalarda borsada 2,7 trilyon liralık düşüş yaşandığını kaydetti. Toplam mağdur sayısının 1 milyon 100 bin civarında olduğunu belirten Akay, aileleri ve yakınları da hesaba katıldığında krizin 1,5 milyon kişiyi etkilediğini vurguladı.

71 yaşındaki kanser hastası ve depremzedeler de mağdur

Mağdurlar arasında farklı yaş ve meslek gruplarından yurttaşların bulunduğunu aktaran Akay, 71 yaşında bir kanser hastasının tüm birikimini, bazı çalışanların ise kıdem tazminatlarını fona yatırarak kaybettiğini söyledi. Akay ayrıca, Hatay’daki depremden kurtulan ve 15 gün sonra evlenmeyi planlayan bir çift ile işsizlik maaşını fona yatıranların da mağduriyet yaşadığını ifade ederek yetkililere acil önlem alma çağrısında bulundu.

78 yaşındaki emekli: Banka görevlileri yönlendirdi

Basın toplantısında söz alan 78 yaşındaki emekli Rahime Yüceer, ev almak amacıyla sekiz yıl boyunca biriktirdiği parasını sisteme nasıl yatırdığını anlattı. Daha önce sadece vadeli mevduat hesabı kullandığını belirten Yüceer, kendisini bankadan arayan bir görevlinin yönlendirmesiyle fona dahil olduğunu söyledi. Yüceer, banka görevlisinin kendisine verdiği güvenceyi, “Arayan kişi ‘Hiç düşmeyen fonlarımız var, siz bize 15 senedir para yatırmıyormuşsunuz, ben kayıtlarımızdan sizin telefonunuzu buldum’ dedi. Bana güvence verdi, çok güzel anlattı. ‘Katiyen paranız gitmez’ dedi” sözleriyle aktardı. 6 Ağustos’ta parasını yatırdığını ve 6 Eylül’de vadesinin dolduğunu belirten Yüceer, parasını çekmek istediğinde işlem yapamadığını ve yetkililerden yanıt alamadığını kaydetti.

“Devletin kontrol ettiği bir fon”

Süreçte bankaların da sorumluluğu olabileceğine işaret eden Yüceer, “Ben şüphelendim yani bankalar da sanki işbirliği etmiş gibi, bizim paralarımızı silkelediler” ifadelerini kullandı. ‘PP2’ olarak adlandırılan fonda parasının değer kaybetmeyeceğinin söylendiğini aktaran Yüceer, birikimlerini merdiven altı bir kuruma yatırmadığını vurgulayarak, “Ya biz merdiven altı bir yere koymadık ki! Bu devletin kontrol ettiği bir fon” dedi. Geçim sıkıntısı çektiğini ve uykusuzluk sorunu yaşadığını anlatan Yüceer, “Tasarrufun dibine çökmüştüm artık. Hangi markette hangisi daha ucuz oraya gidiyordum, oradan alıyordum. Maalesef biriktirdiğim tüm para gitti” sözleriyle yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.

Deniz Ay
Editör